Новият воден шеф започва преговори със строителите

Новините

21-12-2009, 14:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Новият управител на ВиК-Варна Веселин Русев започва срещи с представителите на Строителната камара. Според него там „имало напрежение по отношение на строителните обекти и присъединяването им към ВиК мрежата”. От друга страна многобройни били случаите на незаконно включване, най-вече във вилните зони, заяви Русев. Това допълнително ощетява  дружеството, което и без това губи между 66 и 70% по водопреносната си мрежа.

14 млн. лв. пък не може да си събере ВиК от фирми и граждани. Едва 4.5 млн. от тях са на промишлени длъжници. ВиК “Златни пясъци”, на което Русев беше управител допреди месец,  вече е покрило задълженията си към варненското дружество.  Срещу многобройните недобросъвестни платци масово се завеждат съдебни дела – за всеки дълг над 200 лева. За две неплатени сметки пък се изпраща покана за доброволно изпълнение, посочи Русев.

ВиК е в добро финансово състояние и няма дългове към външни фирми. Въпреки това новият управител планира да съкрати част от 1558-те служители на дружеството.
От 15 дни във ВиК е назначена вътрешна ревизия, съобщи Русев. От нея той чакал информация за договорната политика, финансовата дисциплина и целесъобразността на назначенията, както и за обществените поръчки, правени от предишния воден шеф. Резултатите ще бъдат ясни в началото на февруари.
Цената на водата от 2,15 лв. за кубик няма да се увеличава, обеща Веселин Русев.