Кралят на Белгия приютява бездомни в замъка си

Новините

21-12-2009, 14:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Заради студа, сковал Европа, белгийският крал Алберт II ще предостави на две бездомни семейства апартаменти в кралския замък Сернон, разположен в провинцията Намюр, съобщи вестник La Capitale. През последната година пресата не веднъж атакува монарха за прекалено разточителните му харчове - за покупката на яхта и вили, във време на икономическа криза.

С настаняването на бездомните ще бъде натоварен лично държавният секретар по социалната интеграция Филип Курар. Всяко от семействата ще получи отделен апартамент и ще може да остане в него, докато траят студовете.
"Засега не мога да кажа как ще бъдат избрани семействата, които ще живеят в замъка, за това ще работим в сътрудничество с регионалния център за социална помощ", обяснява пред вестника Курар.
Замъкът Сернон не е лична собственост на краля, а е част от държавното културно-историческо наследство, предоставено за ползване на членовете на кралското семейство на Белгия. Кралят обича да прекарва в този замък почивните дни, а някои от внуците му дори са кръстени в параклиса му.
Алберт Втори е шестият крал на Белгия. Той заема престола през 1993 година след смъртта на по-големия си брат Бодуен I. Алберт Втори е роднина на кралицата на Великобритания Елизабет II. През 2009 година правителството на  Белгия обяви за намерението си да намали разходите на държавата за издръжка на кралското семейство във връзка с икономическата криза в страната. Редица експерти обаче критикуваха това решение, смятайки, че тази мярка противоречи на конституцията.