Подписаха Националния рамков договор

Архив Варна

21-12-2009, 14:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Управителните съвети на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз подписаха Националния рамков договор за 2010 година.

Всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър през 2010 г, като за тази цел са заложени допълнително 4 млн.лв. Така средствата за извънболнична помощ стават с 3,2 млн.лв.повече. Увеличението на тези пари ще бъде за сметка на некоректните хоспитализации, които са около 30-35%. За това ще бъде необходим по-строг контрол от страна на касата и на Агенцията за медицински одит.

За  2012 година  НРД предвижда финансиране на шест нови клинични пътеки. Сред новите пътеки са лечение на вродени имунодефицитни заболявания, на полиорганна недостатъчност и на деца с дихателна недостатъчност чрез механична вентилация. 16 пътеки за долекуване са включени в договора – те са при онкологични, сърдечно-съдови, белодробни заболявания и при проблеми с на централната нервна система. В новия НРД се предвижда увеличаване на цените на общо 30 клинични пътеки.