Яне в опозиция от 27 януари

Архив Варна

21-12-2009, 16:12

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви в Бургас, че партията му "прекратява подкрепата си за правителството и се определя, считано от 27 януари 2010 г., като дясноконсервативна опозиция и единствена алтернативна на посттоталитарния режим", информира „Дневник”.  Яне  Янев обвини за разпада на парламентарната си група  премиера Бойко Борисов и ГЕРБ  още след напускането на Марио Тагарински и  тогава коментира, че партията му ще "спази ангажимента си" за 6-месечен толеранс и подкрепа на правителството.

Членовете на управителния съвет на партията смятат, че премиерът е излъгал гражданите, а от ГЕРБ са подменили техния вот чрез създаване на "нова нелегитимна тройна коалиция" с "Атака" и ДСБ, каза Янев, цитиран от БТА.

РЗС няма да влиза в никакви коалиции до следващите избори за Народно събрание, ще участва самостоятелно в предстоящите местни и президентски избори, както и ще продължи да работи срещу участието на ДПС и БСП във властта, са решенията на политическия съвет на партията.

Ще бъде изготвена цялостна оценка на сегашното управление и тя ще бъде оповестена на международна конференция на РЗС на 30 и 31 януари следващата година в София, каза Яне Янев.

Пред "Дневник" лидерът на РЗС Яне Янев коментира, че "има нагли политически типове, които се опитват да ни изкарат негри, които ядат малки деца за закуска и обяд". По думите му това са "тези, които се срамуват от произхода си и няма как да прикрият миналото и обвързаността си с криминалния свят". Когато видя резултати в съда, тогава ще дам и коментар на операцията, каза Янев. Мога само да поздравя всякакви действия на МВР, които реално се борят с организираната престъпност.

Янев за пореден път се отрече от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров: "Не съм говорител на Алексей Петров. Не сме имали общи неща - нито бизнес, нито спортни взаимодействия, питайте премиера".

Янев коментира, че  подмятанията по отношение на задържания Антон Петров- Хамстера и връзките му с предизборната кампания на РЗС са "груба лъжа и гнусна провокация" и заяви, че никой от РЗС, включително и той, не познава Хамстера. Сега разбирам притесненията на определени фактори от ГЕРБ и "Атака", че много депутати от двете партии са осъзнали грешките на ръководствата, каза Янев и потвърди, че се водят разговори с тях за "привличане към идеологията на РЗС".