Областна управа си взема държавните земи, иска хотел

Мисия Варна

22-12-2009, 12:11

Снимка:

ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Няма да има съкращения в областна администрация, запазваме сегашните бройки, но вместо няколко зам.-областни управителя, ще назначим млади юристи, защото ни предстоят много дела за собствеността на държавата. Това обяви днес областният управител на Варна Данчо Симеонов.

Един от спорните имоти, за който предстои съдебна битка, е хотел "Хелиос" на Златни пясъци. Според градоначалника той е построен върху държавна земя. Скандалните около този хотел, който е собственост на брата на бившия министър Милен Велчев - Георги, се вихрят от години. През 2005-а съдия изпълнител описа имуществото му като  обезпечителна мярка, след като добричката фирма “ВЕНИ” ЕООД  си потърси по съдебен ред 499 125,59 лева за извършени строително монтажни работи на хотела.
Предстои областната управа да деактува имота на затворения вече старчески дом зад Техникумите. Идеята е там да бъде издигнат нов социален комплекс. "За този проект е в ход сложна преписка, която просто изисква повече време. Други пречки за изпълнението му няма", обяви Симеонов.  Той допълни, че очаква решение по делото за рибарското селище на "Траката" в най-скоро време.
Държаваната администрация във Варна вече успяла да събере наемите от имотите, давани под наем на партийните централи, но някои от тях отново започнали да бавят месечните си вноски.
След нова година щял да бъде решен и проблема с дома на художника. Творците, които в момента го обитават, не са плащали наем от години и отказват да плащат. "Няма хора с привилегии. Има определ наем, който трябва да се плаща. Всякакви слухове за предстояща приватизация на имота са неверни. Няма такова нещо. Имотът ще запази статута си. Има три огранизации, които го искат и са готови да плащат определения наем", каза областният управител.
Според него ще бъде решен окончателно и проблема със застрояването на плажната ивица, която е изключителна държавна собственост.
"Правят се проучавния за терен, връху който да бъде изградено рибарско пристанище. Знае се, че ще има 4 такива - две в Южна и две в Северна България, като едното ще е във Варна. Спрели сме се на няколко варианта около езерото. За изграждането му има възможност да се получи субсидия от 4 милиона евро, която ще е напълно достатъчна. Предвидено е рибарското пристанище да заеме около 10 дка площ, като ще има модерни хладилни помещения, разтоварище и всички удобства", каза Симеонов.