ГЕРБ и Атака приеха подслушването и следенето в интернет

Новините

22-12-2009, 12:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Със 100 гласа „за” на  ГЕРБ и "Атака" днес в пленарна зала на първо четене  бяха приети промените в Закона за електронните съобщения, стана ясно от директното излъчване  на дебатите по БНТ. С промените МВР получава безконтролен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори и интернет-трафика. 74 от депутатите  гласуваха "против” и 5 "въздържал се”. Дискусията по промените в Закона за електронните съобщения бе предавана пряко по БНР и БНТ по предложение на Атанас Семов от РЗС.


Позициите на ГЕРБ и Синята коалиция се разминаха. Като основен аргумент в подкрепа на промените от ГЕРБ използваха случаите на големи забавяния при предоставяне на тези данни, които силно затрудняват работата на органите за сигурност. От Синята коалиция пък изразиха опасения от предвиждания пасивен постоянен достъп чрез интерфейс до тези данни и от възможността те да се ползват за доста по-широк кръг от престъпления.


Според сега действащия закон това може да става само за "тежки" престъпления, за които се предвижда над 5 години затвор. Сега от МВР настояват трафични данни на Интернет и телефонни потребители да се дават за всички закононарушения с полагаем затвор над 2 години. Освен това всички оператори ще са задължени да внедрят интерфейс, който да ги свърже с компютърната мрежа на вътрешното министерство, за да може да се следят в реално време контактите на техните абонати.


Има закъснения между 123 и 168 дни при получаването на разпечатки от мобилните оператори при поискване от МВР, каза по време на дебата вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Красноречив случай на забавяне на информация е този на ОД на МВР в Кърджали, където данните, поискани през юни, са получени след 162 дни.


Със законопроекта се гарантира прозрачност при работата на МВР с трафични данни, смята  министър Цветанов. Той добави, че по-голяма част от престъпленията се извършват с предплатени и анонимни карти, като единственият начин институциите да се борят с престъпността е да разполагат с информация в реално време, което ще бъде постигнато с въвеждане на интерфейс в МВР за контрол на тези данни. От 1 януари 2010 г.  по решение на предишното НС няма да има нерегистрирани карти за мобилни телефони.


Промените нарушават личната свобода на българските граждани, каза председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Борбата с престъпността не може да бъде за сметка на личното пространство на хората,  още повече, че никъде в Европа няма пасивен достъп на службите до тези данни. Така се създава голяма възможност за злоупотреби, допълни той.


Освен това лидерът на СДС призова данните да се ползват само за разкриване и разследване на тежки престъпления. СДС няма никаква причина да подкрепи тези текстове, добави Димитров и призова ГЕРБ да балансира интересите.


Другият съпредседател на синята коалиция Иван Костов също смята, че текстове от законопроекта ще паднат още при първата атака пред Конституционния съд.
Според министъра на вътрешните работи обаче съмненията в правоохранителната система и презумпцията, че МВР прави престъпления, а не разкрива престъпления са неоснователни. Министърът твърди, че интерфейсът, който ще бъде ползван, е същият, ползван и в Испания и в Италия. Това е начин да съкратим сроковете за получаването на необходимата информация, каза Цветанов.


Лидерът на РЗС Яне Янев също се противопостави на законопроекта, като го нарече грубо манипулационен и антиконституционен, защото нарушава гражданските права на хората. Янев призова проектът да бъде оттеглен и да се премахнат противоречията.


Противопоставяйки се на аргумента, че е възможно недобросъвестни служители да злоупотребят с информацията от трафичните данни, Цветан Цветанов попита: "В тази логика на говорене какво правим с информацията на операторите, които и сега постоянно боравят с нашите лични данни".


Според него текстовете гарантират спазването на механизма за надежден контрол, защото ще има служебни разрешения, регистратури, парламентарен контрол. От друга страна на МВР се налагало да обяснят на хората, защо не могат адекватно и на момента да си изпълняват задълженията по дадено престъпление."


Цветанов обеща, че между първо и второ четене от ГЕРБ ще бъдат "отворени за предложения на депутатите".