Истини и измислици за кафето

Архив Варна

25-12-2009, 13:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Будилникът звъни досадно, пак е време за работа, а така ни се иска поне още малко да останем в топлото легло. Но  все пак трябва да станем, да се измием, а после - бързо в кухнята: да приготвим кафето - с мляко или със сметана, силно черно кафе или с лимон, това зависи от вкуса. Приятно е да отпиеш от горещото кафе и да вдъхнеш от неповторимия аромат.


Трудно  можем  да си представим утрото без ободряващата напитка, но ние рядко се замисляме какво всъщност съдържа тя. Малцина знаят, че най-често се употребява неорганично, т.е. генетично изменено кафе. В Европа търсенето на модифицирано кафе през тази година се е увеличило  с 8,5%.


Първият в света експеримент за отглеждане на такова кафе е направен в Гвиана от специалисти на Френския център по международно коопериране за агрокултурни изследвания (CIRAD). В кафеените дървета е вграден генетичен фрагмент, взет от бактерия. Той отговарял  за изработването на токсин, който убива насекомите,  но е безвреден, според учените, за самото растение и за човека, макар че досега все още няма достатъчно основания да се твърди със сигурност, че това е безопасно. Опитното поле е просъществувало кратко време - унищожили го противниците на генетично модифицираните растения.


Учените твърдят, че модифицираното кафе  устоява ефективно на насекомите-вредители, докато в същото време обикновените растения загиват.Но дали ние сме съгласни да пием генетично модифицирано кафе? Малко хора знаят, че любимото им  и не толкова скъпо разтворимо кафе, употребявано в големи количества в офисите, в повечето случаи  е  само химия, която  не се знае какво отражение ще има  върху здравето ни.


Известно е, че най-чистото кафе в света е колумбийското. Преди всичко заради това, че е натурално или както е прието да се казва – органично. Зърната от него са получени по изключително „чист” способ, без никакви химикали, които често се използват в качеството им на  торове. А и самите природни условия допринасят за  добиването на екологично чисто кафе. Кафеените плантации се намират в субекваториалните ширини: в подножието на Андите. Тук има всичко необходимо за кафеените дървета – топлина, висока влажност, богати на хумус почви. По склоновете на андийските Кордилери температурата целогодишно се задържа от 17 до 24 градуса по Целзий.


Традиционно кафето се отглежда в сянката  на по-високи дървета - гуамо и банани. По този начин по склоновете се създава многопоясен  ландшафт. Така  съзрява колумбийското кафе с лек „винен оттенък”, докато бразилските и африканските сортове се отличават с горчив и  по-остър вкус. Кафето се бере ръчно.


В Бразилия се   подготвят  да отглеждат суперкафе с по-богат вкус и аромат, а така също по-устойчиво  на болести и студ, заяви министърът на селското стопанство на страната Роберто Родригес. Учените завършиха двегодишен проект по разшифроване генома на кафето, изучавайки двеста хиляди ДНК. По този начин бразилските специалисти са идентифицирали 35 000 гена, отговярящи за вкуса и аромата на напитката. Днес Бразилия  доставя една трета от кафето на  световния пазар.



Кое може да бъде по-приятно от чашка ароматно кафе сутрин? Тази напитка отдавна е станала важен атрибут в нашия живот. Но отношението на учените и медиците към него е съвсем нееднозначно. Ще опитаме да  изясним кои са плюсовете и минусите на този нектар на нашата  бодрост.


Кафето повишава артериалното налягане

Това наистина е така. Само че това повишаване е за кратко време и е незначително. Затова напитката не може да  предизвика  хипертонична криза, но при ниско кръвно налягане помага за подобряване на състоянието.

Вредно е да се употребява кафето в голямо количество

Лекарите съветват да не се  прекалява с напитката - тя не трябва да се пие вместо вода. Оптимален вариант трябва да бъдат пет-шест чашки на ден. По-голямо количество (повече от 300 мл дневно)  може да наруши, например, месечния цикъл при жените.

Кафето може да задържа развиването на захарен  диабет от втори тип

С помощта на редица изследвания  учените  са доказали, че кафето (при умерена употреба) наистина  може да задържа развиването на захарен диабет от втори тип. То също така намалява риска  от заболяване   от рак на стомаха и  паркинсон. 

Кафето помага за запазване на паметта

Група учени от американския университет на Южна Флорида  стигнали до извода, че ежедневната употреба  на две чаши кафе помага да се запази паметта и предотвратява заболяването  от  Алцхаймер. В процеса на изследванията се изяснило,  че кофеинът не само че не е вреден, но има и  способността  да възстановява нормалната работа на клетките на главния мозък.

Кафето е наркотик

В известна степен – да! Разбира се, не би трябвало да  го включваме  в  групата на известните наркотични средства, но пристрастеният към кафето може да почувства напитката с всички фибри на душата си - затова  за него кафето е своеобразен наркотик.

Кафето помага  на мисленето

Повечето учени са единодушни, че кафето може да повишава работоспособността, да намялава умората и да  стимулира умствената дейност. За това допринася кофеинът, който подобрява кръвоснабдяването на главния мозък. Обаче учените предупреждават, че кафето не трябва да се пие на гладно, тъй като в този случай то, практически, „изключва” мозъка.

От кафето се появяват  обриви

Напитката действително усилва произвеждането на хормона кортизол, който отговаря за  стреса. А обривите се появяват  именно на този фон.


И все пак  медиците съветват да бъдат внимателни с  употребата на кафе хората, които вече имат нарушения като сърдечна аритмия, гадене, заболяване на стомашно-чревния тракт, нервни тикове, безсъние, повишена нервност и безпокойство.


Разбира се, тези хора трябва да имат предвид и това, че кофеинът се съдържа не само в ароматната напитка, но и в много сладкарски изделия, безалкохолни напитки, в сладоледа и в редица лекарствени препарати.  Затова четете внимателно етикетите, за да не превишавате безопасната ежедневна доза от 2-3 чаши, съветват диетолозите.