Кроят “Южен поток” според България

Новините

25-12-2009, 14:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Кроят "Южен поток" според България". С това заглавие руският вестник "Коммерсантъ" съобщава за срещата на българския министър на икономиката Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко. На нея бил постигнат "кардинален прелом в преговорите - решено бе да бъде създадено в най-скоро време смесено дружество между "Газпром" и Българския енергиен холдинг".


Маршрутът газопровода South Stream ("Южен поток") от Русия под дъното на Черно море до Австрия и Италия, не може да бъде определен, докато България не се съгласи да се включи в проекта, пише вестникът днес. Досега София поставяше неизпълними условия, в резултат на което сроковете за разработване на техническо-икономическа обосновка на проекта нееднократно не бяха изпълнени.


Според Шматко "Газпром" ще преговаря с Българския енергиен холдинг" за "Южен поток" през януари.


Газопроводът South Stream е с капацитет 63 млрд кубически метра газ годишно трябва да тръгне от Русия през Черно море до България, а от там по две разклонения: Сърбия-Унгария-Австрия и Гърция—Италия. Първото разклонение трябваше да влезе в експлоатация през 2015 година.


България обаче също така поддържа и алтернативния проект за газопровод - Nabucco, което обяснява и известното забавяне във взимането на решенията относно South Stream, смята "Коммерсантъ". София подписа едно от първите междуправителсвени съглашения по "Южен поток", но преговорите досега така и не преминаха на търговска плоскост, доколкото и двете страни не успяваха да постигнат съгласие по принципни въпроси, припомня "Коммерсантъ".

Вестникът цитира представители на българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма, според които било "справедливо земята под бъдещия газопровод да остане българска собственост". Вторият ключов момент е искането на България да получи контролен пакет акции в бъдещето смесено дружество, за да може да определя размера на транзитните такси, докато руската страна се стреми да придобие 51 процента и собствеността върху земята. Третото основно противоречие, според анализа на "Комерсант", е настояването на България да бъдат построени нови газопроводи, докато Русия предпочита да бъде използвана действащата българска газопреносна система.


Вчера министър Шматко обещал на своя колега да положи максимални усилия за това новите договори за доставка на руски газ за България да бъдат "дългосрочни и прозрачни за всички". От трите договора първият изтича през 2010 година, а други два - през 2011 г. и газът се доставя чрез посредника Overgaz.

В 2008 году "Газпром"  е доставил за България 3,5 млрд куб.метра газ. 90% от нуждите на страната се покриват от руския внос. За първите 9 месеца на 2009 г. България е внесла 1.9 куб. метра газ, а транзитът през страната е 10 млрд. куб. метра.

Генералният директор на East European Gas Analysis (США) Михаил Корчемкин отбелязва, че, ако България за пореден път не изпълни своите обещания, то Русия има резервен вариант за проекта - Румъния. Според него това би била поредната малка географска неприятност за "Газпром".


"Поради факта, че Румъния няма граница с Турция в Черно море, трасето на газопровода ще трябва да премине през ексклузивната икономическа зона на България или Украина", обаснява анализаторът. Междувременно Максим Шеин от "Брокеркредитсервис" напомня, че напоследък реализацията на Nabucco зацикля и властите в България вече са склонни да приемат изгодни за двете страни условия за "Южен поток" при определени отстъпки на "Газпром" от цената на газа.