Затегнаха мерките за сигурност по летищата

Новините

26-12-2009, 12:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Мерките за сигурност в американските летища бяха затегнати след като окончателно беше потвърдено, че инцидентът по време на полета от Амстердам за Детройт снощи е бил опит за терористичен акт. Сега пътниците се проверяват още по-внимателно. Броят на психолозите и кучетата, обучени да надушват взрив, е увеличен.
Междувременно стана ясно, че Airbus 330 е летял от Нигерия към Детройт с междинно кацане в Амстердам. 20 минути преди кацането 23-годишният нигериец Умар Фарук Абдул Муталлаб, студент в лондонски университетски колеж,  запалил нещо, напомнящо на фойерверк. Взривното устройство, прикрепено за крака му, не избухнало.

«Чух странен звук, все едно фойерверк гори в торба, а после видях, че един от пътниците държи някакъв странен предмет, от който излизаха пламъци. В салона започна паника. А човекът крещеше нещо за Афганистан", раказва един от очевидците пред Euronews.
Според холандеца Питър Смит, мъжът, който седял от другата страна на пътеката, скочил, преметнал се на предния ред и се опитал да извие ръцете на подпалвача. Младежът, опитал се да обезвреди терориста, също е настанен в болница с изгаряния. Останалите 276 пътници и 11-членният екипаж са невредими.
По първоначална информация бомбата е била направена от прах и неизвестна засега течност.
Умар Фарук Абдул Муталлаб е имал досие в САЩ, съобщи конгресменът Питър Кинг пред CNN, без да уточнява дали нигериецът е бил в списъка за следене или сред лицата, които е забранено да бъдат пускани в самолетите.
Засега не са ясни причините за действията на терориста. Според едни източници младежът е преминал обучение специално за взривяване на самолети в тренировъчен лагер на Ал Кайда. Според други той действал сам, вдъхновен от идеите на ислямистите.
Представител на летище Лагос в Нигерия Акин Олункунл пък твърди, че всички пътници и багажът им са били старателно проверени преди полета.
Associated Press припомня, че последният доклад на ФБР и департамента за вътрешна безопасност на САЩ от 20 ноември 2009 г. не е съдържал предупреждение за атаки, готвени от Ал Кайда или друга терористична групировка.