Парите от обира на Аушвиц - за руско оръжие

Архив Варна

26-12-2009, 13:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Откраднатият от вратите на Аушвиц надпис, нацистите са планирали да продадат на чуждестранни колекционери. Спечелените от това пари трябвало да бъдат похарчени за подготовка на убийствата на шведски политици. Оръжието за тези терористични актове ултрадесните радикали планирали да купят в Русия.


Табелата с надпис Arbeit Macht Frei е била открадната от мемориалния комплекс Аушвиц (Освенцим) от група неонацисти, пише The Times.


Официален представител на шведската полиция потвърдил, че властите гледат съвсем сериозно на заплахата на ултрадесните радикали да осуетят изборите в страната през 2010 година.


Масло в огъня налял шведски неонацист, който пред таблоида Aftonbladet твърди, че именно той е организатор на скандалната кражба. Реликвата трябвало да бъде продадена на колекционер от Англия, Франции или САЩ.


"Вече имахме клиент, който беше готов да плати милиони за този надпис", признава анонимният неонацист.


Парите, твърди събеседникът на изданието, щели да бъдат похарчени за подготовка на нападение над дома на премиера Фредерик Рейнфелдт и на министъра на външните работи Карл Билдт. Също така жертви на радикалите трябвало да станат представителите на Швеция в Европарламента.


"Надписът трябваше да бъде доставен в Швеция, а след това щяхме да сключим сделката. Моята задача беше да намеря купувач", разказва нацистът. Според него набелязаният милионер се интересувал от надписа само заради историческата му стойност и нямал политически пристрастия.

Aftonbladet допълва, че интервюираният неведнъж е бил обвиняван във връзки с неонацистки групировки и редовно е посещавал Полша.


Металната табела с надписа Arbeit Macht Frei ("Трудът те прави свободен") изчезна от вратите на бившия концлагер през нощта на 18 декември. Полицията първо опита да хване престъпниците с помощта на кучета, но те загубиха следите им на шосе, където похитителите са се качили в кола.


Реликвата беше намерена едва на 21 декември. Същия ден бяха заловени 5-има поляци на възраст от 25 до 39 години. Всички те са били съдени, но, според полицията, не са свързани с ултрадесните.

Концлагерът Аушвиц бил създаден по заповед на райхсфюрера на СС Хенрих Химлер на 27 април 1940 година. Започвайки от юни същата година в лагера са били докарвани евреи и политически затворници от полските затвори. Аушвиц е един от най-големите нацистски концлагери.


На територията на лагера функционирали 4 крематориума и 2 временни газови камери. В  Аушвиц са извършвани масови убийства на евреи от Полша, СССР, Австрия, Белгия, Чехословакия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Югославия, Норвегия, Румъния, Италия и  Унгария.


През пролетта на 1942 года върху съветски пленници и болни затворници започнали първите опити с газа "Циклон-Б". Телата на жертвите от тези експерименти първо заравяли в специални траншеи, а после започнали да изгарят в крематориумите. Концлагеристите били използвани и за жестоки медицински експерименти.