В Туркменистан забраниха YouTube и LiveJournal

Новините

26-12-2009, 15:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Туркменистан беше блокиран достъпът до видеомрежата YouTube и блогърската LiveJournal, съобщава агенция Фергана.Ру. Решението за това е на държавната компания "Туркментелеком", която е и единвеният доставчик на интернет в страната.
Властите са въвели и други ограничения - много от чуждестранните компании, които имат офиси в страната, сега са лишени от достъп до тях. Частни ползватели с хостинг, разположен зад граница, също имат проблеми с достъпа до сайтовете си.
През 2000 година, когато в Туркменистан управляваше Сапармурат Ниязов, свободният достъп до интернет беше прекратен. Основен ползвател на мрежата в тези условия бяха държавните органи.
След смъртта на Ниязов новият президент Гурбангул Бердъмухамедов обеща да осигури свободен достъп до интернет за населението. По-късно в Ашхабад дори бяха открити интернет-кафета. Въпреки това достъпът до чужди сайтове (най-вече електронни медии) беше блокиран за посетителите, а самите заведения се охраняваха от униформени и цивилни служители.
През 2009 година международната организация "Комитет за защита на журналистите" включи Туркменистан в списъка на най-лошите за блогърите страни. Страната също така фигурира в списъка на "враговете на интернет", съставен от "Репортери без граница",