Весела Коледа по холивудски. Рекордно пълни зали

Варна Лайф

28-12-2009, 13:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Беше незабравим и весел Коледен уикенд за Холивуд. Зрителите разбиха рекордите на бокс офисите. Приблизителният приход от посещения на кината от 278 милиона долара счупи рекорда от 252 милиона от Юли 2008 г, когато беше премиерата на „Черният рицар”.


Различни филми напълниха кината. „Аватар” на Джеймс Камерън продължава да предизвиква интерес през втората седмица след премиерата си. Новите филми „Шерлок Холмс” и „Сложно е” също имат успех. 


3-D епосът „Аватар” разби конкуренцията, печелейки 75 милиона долара за студиото  „20th Century Fox” миналата седмица. Забележително е, че има само 3% спад от 77,4-те милиона в приходите си от премиерната седмица на лентата. За 10 дни „Аватар” е спечели 212 милиона само в САЩ и е на път да постигне 1 милиард от приходи в целия свят. 


Шефът на продажбите на „20th Century Fox” Берт Ливингстън каза, че приходите от киносалоните ще продължават да растат – всички студии са пуснали добри филми в момента.


Филмът на Гай Ричи – „Шерлок Холмс” с Робърт Дауни Джуниър в ролята на известния детектив на Артър Конан Дойл, е на втора позиция по посещения. Филмът е на   The Warner Bros. и спечели 65,4 милиона за уикенда, а в дебютния си ден – на Коледа – рекордните 24,9 милиона. Дан Феман от студиото нарече сумата „сензационна”.


С 72 % дамска аудитория романтичната комедия на Нанси Майер с Алек Болдуин, Стив Мартин и Мерил Стрийп в главната роля „Сложно е” на Universal спечели солидните дебютни 22,1 милиона. 


Блестящите финансови Коледни резултати се дължат и на добрите отзиви за филмите. Очаква се през идната седмица – една от най-доходоносната в бранша, премиерните филми да са също толкова добри.


„Всички знаем какво означава идната седмица за индустрията.  Коледа отмина. Край на пазаруването. Студентите са си вече вкъщи... Зареден съм с оптимизъм какво ще ни поднесе идният уикенд”, каза представителят на Universal Ники Роко.


Два филма с претенции за Оскари и международни награди почти изкараха бюджета си в Коледните дни – „Горе в небето” на Джейсън Рейтман (Paramount) и адаптацията на бродуеиския мюзикъл „9” на Роб Маршал (Weinstein Co.).


Остават броени дни до края на 2009, но годината вече би рекорда от 9,7 милиарда долара през 2007 г. с продажби над 10 милиарда само в САЩ.

Забелязва се тенденция към фантастика, романтични комедии, семейни филми, екшъни и номинирани за престижни награди ленти.

Част от заслугите за успеха на филмите в Холивуд отдават на това, че по време на криза киното е сравнително евтино забавление. Но главната причина е качеството на продукциите този сезон. Продуцентите казват, че, ако се разходиш в „Меката на киното” този уикенд, ще забележиш усмивките по лицата на всички собственици на филмови студия.