Стандарт: Хотели и кръчми във война за клиенти

Архив Варна

30-12-2009, 07:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Хотели и кръчми влязоха в невиждана война за клиенти. Часове преди Нова година като домино рухват цените за празника. Намаленията са с 20-30 процента.


В последния момент ресторанти късат контракти с чалга певици и смъкват офертите. Други пък глезят румънци и гърци с безплатна мамалига и евтини жрици.


В Банско например цените са най-ниските от 3 г. насам. Там примамват клиенти с 30% отстъпка и бонуси към менюто. Битката за туристи е стигнала дотам, че почти във всички механи дават безплатна чаша вино към обяда или вечерята. Менютата в курорта са предимно на гръцки, съобщава "Стандарт".


След падането на визите за сърби и македонци се печатат и листи на техните езици. Най-добрите клиенти обаче са българите и гърците, които оставят и най-много пари, категорични са собственици на механи. Цените на хотелите са най-ниските от много време насам. Затова и градчето се пука по шевовете от туристи, потвърди Илияна Щерева от "Туристическа асоциация - Банско".


За 25-30 лева можете да се настаните в 4 звезден хотел, че и да получите закуска. Всяка екстра обаче, дори халат за баня, се таксува допълнително. За да защити правата на клиента да избира според джоба си, но и според качеството, "Туристическата асоциация - Банско" предлага да се договорят минимални цени за предлаганите услуги според категорията.


Най-големият хит по кръчмите в Търново пък е да предлагат празнична вечеря само до полунощ. Така много хора могат да си позволят да купонясват в кръчма, без да се притесняват от специални цени за Нова година.


Няколко от големите ресторанти предлагат само 30 лева куверт на човек, като след това гостите могат да се присъединят към тържествата на открито пред общината. Кръчми в центъра на града отказват ангажименти към фолк изпълнители, за да могат да намалят куверта. В Арбанаси, въпреки високите цени от минимум 70 лева на човек, всичко е заето. По традиция освен българи там и в Търново посрещат и румънци. Менюто е обогатено с качамак, който е бонус към празничното хапване.