Балчик спира кранчето на пожарната в Албена

Новините

05-01-2010, 17:04

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Курортът Албена и три села до него могат да останат без пожарна, разбра ВарнаУтре. Кметът на Балчик Николай Ангелов каза, че няма да внесе предложение за финансиране на пожарната в морския комплекс по време на обсъждането на бюджета на общината на заседанието на местния парламент.  


"От години пожарната се издържа от кметството, като това коства на бюджета 7 800 лв. месечно за заплати, дрехи, и всичко нужно за четирима души щат, или 95 хил. лв. годишно. В Балчик имаме 2 пожарни автомобила и две РПУ-та. Редно е за пожарната в Албена да се отпусне щат към МВР. Миналата година имах уверението, че това ще се случи, но не стана. Тогава заявих, че за последна година ще финансираме пожарната, тъй като това е положение от 5 години. Трябва да спрем да даваме средства, за да бъде решен проблемът с щата" - заяви градоначалникът.


"Проблемът с щата наистина е неразрешен от години. Всъщност пожарната е създадена още през 1971 г., като допреди 4 години изцяло се издържаше от "Албена" АД. Преди 4 години по предложение на ръководството на комплекса издръжката на 8-те щатни бройки и автомобила бе поделено по равно между дружеството и общината. Смятам, че не е редно да не се отпусне финансиране, защото тя обслужва както курорта, така и селата Кранево, Рогачево и най-голямото село Оброчище, на територията на община Балчик" - каза комисар Стефан Йончев - директор на ОД на МВР - Добрич. Той смята, че няма да се случи най-лошото - съветниците в Белия град да не отпуснат средства. Полицай №1 в областта има подготвена и докладна до вътрешния министър Цветан Цветанов. Той ще настоява да бъде разрешен проблемът с щата на пожарната в Албена.