Братя иманяри преспаха в ареста след разкопки на Михлюз кале

Архив Варна

07-01-2010, 11:03

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Двама братя от Варна осъмнаха зад решетките, след като бяха спипани да иманярстват на територията на крепостта Мъглиж, казаха от полицията.


Разследващите имали предварителна информация, че в района на крепостта, която се намира в местността Михлюза над Аксаково, ровят иманяри. На 6-и януари около 12.15 часа на обяд екип на полицията решил да провери района и се натъкнал на братята, които ровели из района. При задържането им били конфискувани металотърсач и ръчни инструменти за копаене. На местопрестъплението бил извикан и археолог, който да определи какви щети са нанесли иманярите. Срещу братята е образувано предварително производство.


Крепостта, която е известна като Михлюз кале, е с площ 10 дка и е разположена на стръмния южен край на Франгенското плато, на около 1.5 км северно от Аксаково. Според археолозите вътрешността й била плътно застроена с жилищни и обществени сгради, една от които е ранновизантийската базилика. Сондажите на крепостта и откритата керамика показват наличие на интензивен живот през късноримската и ранновизантийската епоха.


В подножието на крепостта от юг съществуват следи от средновековно селище съществувало там до ХIХ век, под името Михалич. За първи път най-вероятно тази крепост е спомената като замък Михалич от немския поет Мартин Бехайм през ХV век във връзка с похода на Владислав Варненчик и Янош Хуняди от 1444 г. Крепостта е доста добре запазена, има запазени части от стена, къщи и сгради.


"Като всеки разработен археологически обект, тази крепост е привлекателна за иманярите, които постоянно я ровят. Копаят дупки навсякъде. Не търсят нещо конкретно, надяват се на находки, които не са открити от археолозите, но досега не е открито нищо. Въпреки това иманярите не спират да копаят", каза директорът на археологическия музей Варна, Валентин Плетньов. "Крепостта е обявена за паметник на културата, но не се охранява. Благодарни сме на полицията, че е успяла да хване поне двама от иманярите, които рушат историческото ни наследство. Това може да е капка в морето, но все пак е нещо", допълни Плетньов.