Юрген Рот: Желева е жертва на клеветнически сценарий

Архив Варна

07-01-2010, 11:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Срещу Румяна Желева се води клеветническа кампания и ако не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, едно от обясненията ще бъде силното влияние, което БСП все още има в Брюксел, казва в интервю за Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот. Той успя да разбуни духовете у нас през миналата година с книгата си за българската мафия и с публикации, свързани с групировката ТИМ.


Обвиненията срещу Желева са свързани със съпруга й, който е директор на филиал в Бургас на банка към групировката ТИМ, поради което и изслушването и според Рот няма да е лесно.


"По-скоро смятам, че тези обвинения, които в България идват от лагера на БСП, са акт на отмъщение, клеветническа кампания", казва германският разследващ журналист.
Румяна Желева бе определна преди десетина дни в чужда публикация като  гангстерската невеста за ЕК.


Според Рот Желева има добро име, а обвиненията срещу нея заради работата на съпруга й не са аргумент да се твърди, че тя може да е замесена в някакви мафиотски истории.
„Знае се само, че съпругът й работи в банка, която е част от групировката ТИМ и която по-малко или повече се занимава и с някакви не съвсем законни дейности, както и всяка друга по-голяма банка. В този смисъл тук няма някакви съществени разлики", е мнението на Рот.


На въпроса "означава ли това, че чиста проба спекулация са и твърденията за връзки на съпруга на Желева с подземния свят", Юрген Рот отговаря: "Какво означава подземен свят? Дори премиерът Борисов не смята, че срещу хората от ТИМ трябва да бъдат предприети действия. Във Варна имаше оплаквания от някои неправителствени организации, но тогава Бойко Борисов също изобщо не реагира".


Юрген Рот отбелязва, че групировката е успяла да легализира огромна част от дейността си: "Аз винаги съм казвал за ТИМ, че е висша форма на организираната и икономическата престъпност, но групировката междувременно успя да се трансформира".


"Всичко, за което я обвиняват, е от 90-те години, когато нищо не беше предприето срещу ТИМ, включително защото тя се ползваше със закрилата на БСП. Лично аз продължавам да смятам ТИМ за много опасна, но да се правят от това заключения за принадлежност към мафията на един директор на бургаски клон на тази банка, е пълна глупост. Нека не преувеличаваме нещата", казва Юрген Рот.


Все пак той подчертава, че "Със сигурност ТИМ е мафиотска структура, което се потвърждава от различни обстоятелства от последните години. Не беше много отдавна, когато ТИМ си служеше със заплахи срещу свои конкуренти. И в този смисъл тя е мафиотска организация, дори най-мощната мафиотска групировка днес в България. И ако сегашното правителство не предприеме нищо срещу нея, това ще означава, че то не е чак толкова чисто, за каквото се представя".


Според Юрген Рот Румяна Желева е жертва на клеветнически сценарий. "...вижте например австрийския кандидат, който ще бъде избран за комисар и който е заподозрян в пране на пари. Ако щете, вижте и германския комисар г-н Йотингер, който също не се ползва с особено добро име. В сравнение с тях г-жа Желева е направо като бисер“, казва журналистът.


Според него, "ако всичко премине легитимно, тя трябва да бъде избрана". "Ако по някаква причина тя все пак не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, то едно от възможните обяснения за това ще бъде, че за съжаление БСП продължава да има силно влияние в Брюксел", казва Юрген Рот.