Блогъри и демократи излизат на протест срещу следенето в интернет

Архив Варна

07-01-2010, 13:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 1500 души очакват организаторите на протеста срещу подслушването в интернет на 14 януари, съобщи Богомил Шопов, цитиран от сайта BNews. Шопов е от "Електронна граница", която е сред инициаторите на недоволството. Зад протеста застават още ЕНП, "Зелените", групата блогъри "България е наша", Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" и др. Водят се разговори за подкрепа и със СДС и ДСБ, които гласуваха против последните изменения в закона за електронните съобщения на първо четене.
Подкрепата за протеста расте всекидневно чрез групата Електронна граница в социалната мрежа Facebook.


Причина за протеста пред парламента са гласуваните на първо четене промени в закона. Според новите текстове МВР ще може да следи с кого общуват потребителите в интернет и абонатите на мобилните оператори. Поправките предвиждат и въвеждането на интерфейс връзка, която да проследява комуникацията в реално време.


Вътрешният министър Цветан Цветанов преди дни допусна, че е склонен на отстъпки.Той намекна, че МВР може да се откаже от интерфейса, ако се потърси възможност полицията да има в реално време необходимата информация. Според вътрешния министър може да се въведе "часови пояс от два часа", в който операторите да дават исканата информация.


"Протестите не могат да бъдат спрени при никакви условия", коментира по този повод Богомил Шопов. Според него обещанията на МВР не значат нищо, докато не се превърнат във внесени текстове в деловодството на парламента. "МВР и други институции обещават постоянно да си помислят, да направят нещо. В крайна сметка нищо не може да се случи докато не видим какво ще предприемат те", каза още Шопов.


От "Електронна граница" не очакват провокации на протеста.


Другите организатори от групата на блогърите "България е наша" обаче имат притеснения, че националистите на Боян Расате и на Антон Рачев може да породят напрежение сред протестиращите. До подобна ескалация се стигна на 14 януари миналата година, когато при митинга пред парламента прерастна в сблъсъци с полицията.