В Европейския парламент изслушват кандидатите за комисари

Архив Варна

07-01-2010, 14:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 11 до 19 януари 2010 г. Европейският парламент ще проведе серия от публични изслушвания на 26-тимата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Изслушването на г-жа Румяна Желева е планирано за 12 януари 2010 г. от 17.30 до 20.30 ч българско време.


В продължение на три часа кандидатите за комисари ще отговарят на въпроси на евродепутати от ресорните комисии на ЕП, отговарящи за портфейла, предложен на съответния кандидат за комисар. Кандидатите ще бъдат оценявани по техните познания в конкретната област на техния портфейл, както и по тяхната обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична независимост и умение да комуникират.


След изслушванията членовете на ресорната комисия ще проведат обсъждане и ще изпратят писмени заключения на Председателския съвет, който ще обсъди резултатите със Съвета на председателите на комисии. На този етап може да се появят искания за промени в разпределението на портфейлите или на предложения състав на Европейската комисия. През 2004 година натиск от ЕП, преди да проведе окончателното гласуване, доведе до две промени в предложения състав на Комисията и до една смяна на портфейл.


ЕП ще гласува окончателно новия екип на г-н Барозу на специална пленарна сесия на 26 януари 2010 г. в Брюксел. Номинацията на самия Барозу за втори мандат като председател на ЕК вече бе одобрена от ЕП на 16 септември 2009 г.