2010-та: Край на драмата с детските градини

Мисия Варна

07-01-2010, 14:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази година ще е последната, в която недоспали родители в ужас ще търсят място за наследника си в детска градина.


"През 2010 година окончателно ще бъде решен проблемът с недостига на места в детските градини", обяви днес председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Това ще стане с построяването на още две нови забавачки. Търсят се варианти и за строителството на нова сграда на началното училище „Васил Левски” в кв. „Аспарухово”. „Сега е времето да се строят подобни обекти, защото изграждането им ще излезе най-евтино на общината”, е тезата на председателя, която той защитава от началото на кризата. Според него и през 2010 година общината трябва да продължи да бъде най-големия работодател. Затова недоумява защо Областният управител Данчо Симеонов обжалва решението на общинския съвет Варна да кандидатства за 10 млн. лева от оперативните програми на ЕС. Проектите са за преасфалтиране на улици и за междублоковите пространства в район „Приморски” в карето между улиците “Царевец”, “Генерал Колев”, “8-ми Приморски полк” и Чаталджа. „Обжалването е твърде нелепо и според мен става въпрос по-скоро за грешка от страна на областния управител”, заяви Гуцанов и обеща общинският съвет да го прегласува. Той е оптимист, че през 2010 година Варна ще увеличи сумата от 32 млн. лева, получени досега от еврофондовете.


Сред другите приоритети на Общинския съвет за новата година са запазването на досегашните нива на всички данаци и такси. Засега все още има дебати за 15% увеличение на данъка за придобиване на имущество, призна Гуцанов. Според него, който има пари да плати за нов имот, може да плати и по-висока такса.


В градския бюджет, който трябва да бъде гласуван от местния парламент през февруари,  ще бъдат запазени  социалните придобивки, обеща председателят. Нещо повече - двойно ще бъдат увеличени парите за еднократни социални помощи, тъй като се очаква повече хора да имат нужда от тях в разгара на кризата. За миналата година общата сума на еднократните помощи беше 480 000 лв., разпределени съответно - 255 000 лв. за социални помощи, а 225 000 лв. - за здравни.


Още едно решение, обжалвано от областния управител, ще бъде прегласувано, прогнозира Гуцанов. То касае безплатните карти за пенсионери над 67 годишна възраст. Председателят обеща да бъдат запазени и привилегиите в градския транспорт и за ученици и студенти.


Намалени обаче ще бъдат средствата за общинската програма ин витро - от 250 хил. на 200 хил. лв.