Кралят днес щеше да навърши 75 години

Варна Лайф

08-01-2010, 12:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес Елвис Пресли щеше да празнува 75-ия си рожден ден. Въпреки смъртта му преди 32 години, Кралят на рока е още на върха. Празненствата в негова чест започват днес и ще продължат цяла година. Отбелязването на рождения ден на певеца се превръща в истински фестивал. Този път организаторите са подготвили тридневна фиеста. В нея са предвидени конкурс за аматьорски изпълнения на песните на Елвис, обилно хапване, в което най-вкусното е десертът - празнична торта, подбрана измежду изделията на майстори сладкари - фенове на Елвис, която ще бъде разрязана в имението му "Грейсланд" в Мемфис от бившата му съпруга Присила и дъщеря му Лиса Мари.


В имението ще бъдат допуснати ограничен брой хора, но в града всички фенове ще могат да присъстват на няколко благотворителни мероприятия. Всички нощни клубове в Мемфис ще пускат само музиката на Елвис. Годишнината ще отбележат всички фен клубове на Краля по света. Асоциацията на неговите привърженици организира чествания в негова памет два пъти годишно - в деня на рождението му и в деня на смъртта му – 16 август. Елвис Пресли почина през 1977 година на 42-годишна възраст.


В Австралия стотици почитатели се събраха на гарата в Сидни и отпътуваха с влак за годишния фестивал в чест на легендарния музикант. Въздействието на Пресли върху музиката, поп културата и развитието на младежта през 60 и 70 години ще бъде пресъздадено в изложби, концерти и специални предавания по телевизията.


По много канали ще се излъчват само филмите на Елвис. Дори Барби ще отбележи роджения ден на звездата с нова колекция на тема "затворнически рок". Елвис Пресли е изнесъл повече от 100 концерта.


От плочите му са продадени над 1 милиард броя. Неговите златни, платинени и мултиплатинени албуми и сингли са 150. Звездата има 149 песни в класацията топ 100, а от тях 18 са заемали първо място.