Португалия позволи гей браковете

Новините

09-01-2010, 06:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парламентът на Португалия прие законопроект, позволяващ еднополовите бракове, съобщават световните агенции.  


Законопроектът е внесен от социалистите, които са на власт, и спечели подкрепата на всички ляво-центристки партии. Десните се противопоставиха на промяната в закона и поискаха национален референдум, но предложението им беше отхвърлено.


Резултатите от гласуването засега не са изнесени в цифри, но председателят на Европейския парламент Жайме Гама съобщи, че правителственият законопроект е бил одобрен, както бе очаквано. Следващата инстанция е консервативният Президент на Португалия - Анибал Кавако Силва, който може да го одобри или да му наложи вето.


Ако няма президентско вето, първият гей брак може да се състои през април - месец преди Папа Бенедикт XVI  да дойде на официално посещение в Португалия.


Одобрението на проекта ще направи Португалия шестата европейска страна, която позволява еднополовите бракове, след Белгия, Холандия, Испания, Швеция и Норвегия.


"Този закон дава права на различните", заяви министър-председателят Жозе Сократиш в реч пред законодателите, добавяйки, че "просто се слага край на безсмислено страдание".


Законопроектът премахва клаузата в действащия закон, забраняваща брака между двама души от еднакъв пол. 


"Вярно е, че това е малка промяна на закона. Но това е много важна и символична стъпка към пълно гарантиране на зачитането на ценностите, които са от съществено значение във всяко демократично, отворено и толерантно общество: ценностите на свободата, равенството и недискриминацията”, каза Сократиш. Референдум не е необходим, според него, тъй като идеята за озаконяване на гей-браковете е  била включена в предизборната програма на социалистическата партия, която спечели изборите през септември миналата година.


Сократиш заяви, че мярката е част от усилията да се модернизира Португалия. Преди две години неговото правителство отмени забраната за аборти в страната.


Подобно на съседна Испания, която въведе еднополовите бракове преди четири години, Португалия е предимно католическата страна и досегашните усилия за въвеждане на гей-браковете бяха посрещани със силна съпротива от страна на религиозните групи и консервативни депутати. 


Хомосексуалността е престъпление в Португалия до 1982 г. През 2001 г. със закон се разрешават "граждански съюзи" между еднополовите двойки. Така им се предоставя облекчение на правата за обща собственост, както и някои правни и данъчни облекчения. Въпреки това досегашният закон не позволява на единия партньор да носи името на другия, двамата взаимно да се наследяват, нито им осигурява държавна пенсия, което е позволено в хетеро-браковете.

В предложения в петък закон имаше предложение да се даде право на осиновяване на деца от гей-съпрузите, но то беше отхвърлено. Активисти заявиха, че ще продъл