24 часа: Появи се супер менте на 50 лв.

Архив Варна

09-01-2010, 09:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За трудноразпознаваеми фалшиви петдесетолевки сигнализирали читатели в редакцията на "24 часа" вчера. Продавачка в магазин в София приела банкнота менте, без да забележи нищо съмнително. На пръв поглед тя не се различавала от истинската.

Собственикът на магазина обаче хванал измамата, докато прибирал оборота. След щателно опипване и сравнение с действителен купюр установил, че хартията на фалшификата е по-гладка, релефът на сакото на Пенчо Славейков не е толкова изразен, а осигурителната нишка почти не личи.

Междувременно от МВР - Благоевград, съобщават, че пенсионер от Кресна също бил измамен с фалшиви банкноти от 50 лв. Минути след като получил пенсията си пред банковия клон, непознат младеж го помолил да му обмени 450 лв. в банкноти от по 20 лв. След смяната възрастният мъж се усъмнил и проверил петдесетолевките в банката. Там се установило, че са ментета.

За увеличен брой хванати фалшиви банкноти от 50 лв. става ясно и от данните на БНБ. През октомври броят на задържаните неистински банкноти с такъв купюр е бил 331, а през ноември - 500. Толкова са били засечените неистински банкноти от 20 лв., които доскоро бяха най-често фалшифицираните. През октомври броят им е бил 844 лв.

БНБ приканва гражданите да бъдат бдителни и да проверяват внимателно получаваните банкноти. Препоръки как става това може да се прочетат на сайта www.bnb.bg.