Стандарт: Българката иска бебе, но не ще халка

Архив Варна

09-01-2010, 09:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Направи ми бебе, може и да не се женим. Така разсъждават много българки днес, твърди в съботния си брой вестник "Стандарт", позовавайки се на  д-р Ветка Жекова - шефка на "Раждаемост, репродуктивно поведение и семейство" към Центъра за изследване на населението към БАН. Момите у нас тайно си мечтаели за бялата рокля и Менделсон, но са готови и да се откажат, стига да имат бебе.
Въпреки инстинкта за потомство обаче, последните статистики на центъра сочат, че все повече жени у нас са склонни да родят едва на 28, 30, дори и на повече години, казва още Жекова.
Причините са, че повечето съвременни българки искат първо да завършат образованието си и да изградят кариера, преди да се посветят на семейния живот. А доскоро се считаше, че след 24-годишна възраст е време за първо дете, допълни тя.
Мъжете у нас пък масово не искат и да помислят за първа рожба, преди да станат на поне 30 години. Силният пол и по-често се дърпа от олтара. Все пак не мисля, че тенденцията е негативна - по-скоро обратното, поясни още Жекова. По нейните думи хората искали първо да се подсигурят материално, а после да мислят за наследници.