Варненци да кажат да тегли ли заем общината

Архив Варна

09-01-2010, 13:34

Снимка:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

За какво и дали изобщо да тегли нов кредит Община Варна? Мнения и предложения по този въпрос събира финансовият екип на кмета.


Първо това трябваше да стане "на живо" на регламентирано от закона обществено обсъждане. В откровено празната зала "Пленарна" (ако не броим журналистите) логично прозвучаха обвинения, че варненци не са били достатъчно добре информирани за предстоящото обсъждане в първите дни на новата година. Напротив, били са, но по предвидения от закона начин - със съобщения във вестниците. Очевидно законодателят умишлено е заложил огласяването да е от типа "отбиване на номера". Сигурно, защото е присъствал на някое подобно безсмислено обсъждане като това на бъдещите кредитни планове на администрацията. Макар и малобройни, присъстващите в залата успяха да изрекат безброй безсмилени и не по темата забележки, да се заяждат на дребно, да задават въпроси, на които току що е било отговорено и т.н.


Варненци, ако си мислите, че многобройните граждански организации защитават интересите ви - дълбоко грешите. Най-активните сред тях обикновено имат една любима тема - някакъв личен битов или здравословен проблем. Други пък робуват на неясна и абстрактна теза за нещо, най-често започваща с "а в белите страни"...


Втората забележка на все пак малцината заинтригувани от работата на властта беше, че материалите по предложената за обсъждане тема не са били предоставени предварително и присъстващите трудно могат да се ориентират за минути в сложната финансова материя. За да отговорят на тази твърде основателна критика, след 2 дни от финансовия отдел качиха предложението си и сметките по него на сайта на Община Варна. Сега вече на този адрес можете да намерите за какво зам.-кметът по финанси Борислав Борисов предлага да бъде теглен заем, какво ще се изгражда на лизинг и кой и кога ще плаща вноските. Мнения и въпроси пък можете да пращате на [email protected].


Предложението на администрацията ще бъде предоставено за обсъждане и гласуване на общинския съвет. Задължително в него трябва да бъдат включени и постъпилите мнения и идеи на граждани. Така че действайте! Четете, пресмятайте, предлагайте!


Какво всъщност предстви доц. Борислав Борисов на общественото обсъждане? Общината има намерение да тегли нов облигационен заем от 6 млн. евро. Старият изтича през тази година. Парите ще бъдат похарчени  за пет инфраструктурни обекта. Първият включва отводняване на 700 метра от ул. "Девня" от бул. "Република" до ул. "Пеячевич", полагане на дъждовна канализация и реконструкция на платната и изграждане на 2 кръгови движения там. На практика става дума за последната нереконструирана отсечка от ул. "Девня", чието състояние сега обезсмисля направеното в края на 2009-а разширение. Довършването на ул. "Девня" общинските финансисти са изчислили на 3.2 млн. лева.


Малко повече - 3.6 млн., ще струва разширяването с още 2 ленти на бул. "Хр. Смирненски" - от бул. "Цар Освободител" до ул. "Тролейна" - общо 740 метра. 3.2 млн. ще глътне пък новото кръстовище на булевардите "Хр. Смирненски" и "Цар Освободител".


За да може общината да кандидатства за финансиране на реконструкцията на бул. "Ген Колев" по Оперативна програма "Регионално развитие", тя трябва да осигури пари за подмяна на преминаващия оттук високоволтов кабел. Нужните 1.2 млн. лева също са предвидени в облигационния заем. Други 535 000 лева ще бъдат похарчени за  нови светофарни уредби.


Присъстващите в залата общественици изразиха несъгласието си пари от заеми да се харчат за улици и друга подобна инфраструктура, от която няма да се печели. Те настояваха да знаят "какъв е икономическият ефект" от инвестициите и отказаха да приемат довода, че печалбата от новите улици е само косвена - жителите на града ще харчат по-малко за ремонт на автомобилите си. Някои дори предложиха вместо да тегли заем, общината да въведе екотакса за хората с лични моторни превозни средства. С парите от новия налог щели да се ремонтират улиците. "Съгласен съм, но законодателството не позволява", заяви доц. Борисов.


С помощта на финансов лизинг да бъде модернизирано и автоматизирано уличното осветление е второто предложение на кметския екип. Проектът, разработен преди години от специалисти от Техническия университет, които също бяха в залата, е на стойност 33 млн. лева. След няколко неуспешни опита да бъде осигурено финансиране сега администрацията предлага да се изпълни част от проекта за 11 млн. лева (или 13.2 млн. с ДДС).


Според Борислав Борисов ефектът от въвеждането на новата система ще е 2.5 млн. лева годишна икономия. С тези пари ще бъде изплатен лизингът, без да се натоварва общинската хазна, изчисляват финансистите на кмета.


Новата облигационна емисия  ще е със срок на изплащане 10 години, гратисен период 1 година и лихва до 7%. За лизинга срокът е 6 години, с гратисен период 6 месеца и лихва - до 6%. Общината ще тегли и краткосрочни кредити от 9,9 млн. лв. за съфинансиране на 4 проекта по оперативните програми на Европейския съюз. Те са за ремонти на варненските музеи, на детските градини и Социалния център "Д-р Анастасия Железкова" - общо 6,1 млн. лева. Други 3,836 млн. са нужни за проектиране на 16 големи ВиК обекта в града, чието строителство евентуално ще бъде финансирано от ОП "Околна среда".


На http://www.varna.bg/adm/docs/dylg-2010.pdf всеки варненец може да прочете и трите сценария за "дълговия капацитет на община Варна за 2010 г." Първият предвижда само кредити, вторият - кредити и лизинги, а третият - всички заявени заеми, плюс лизинги и нови проекти, кредитирани от международни финансови институции. Кой да бъде избран ще решават общинските съветници през февруари.