Задържаха избягалия от затвора убиец

Архив Варна

09-01-2010, 20:07

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Избягалият от варненския затвор убиец Малин Крумов-Маце, е бил задържан преди час в района на село Старо Оряхово. Това съобщил пред агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Крумов, който излежава доживотна присъда за убийството на македонеца Орце Коруновски, е бягал с такси. Жълтата кола била спряна от полицейски пост на пътя Варна-Бургас и след проверка се оказало, че пътникът в него в Крумов.


Убиецът бил изваден от колата и повален на земята, но успял да се изправи и да побегне. Около 300-400 метра престъпникът е бил преследван от полицейските служители. Наложило се е полицаите да стрелят два пъти във въздуха, за да го предупредят да спре, той обаче не се е подчинил. Тогава избягалият затворник е бил прострелян в крака и така е задържан, разказа вътрешният министър.


В момента Крумов е в районното управление на МВР в Долни Чифлик - окован и ранен, каза Цветан Цветанов.

09.01.2010 г. 19.08


Убиецът успя да избяга от варненския затвор около 16 часа днес следобед. Малин Крумов, който беше осъден за убийството на македонеца Орце Коруновски е на свобода, потвърди зам.-окръжният прокурор Радослав Лазаров. Читатели на ВарнаУтре алармираха за проверки по всички изходни артерии на града.


"Проверяват всички коли. Сигурно търсят Малкия Маргин", твърдят хората.
Все още върви разледване как убиецът е успял да напусне необезпокояван сградата на централната варненска тюрма.


Доживотната присъда на Малин Крумов влезе в сила в понеделник - 4 януари, след като беше потвърдена от Върховния касационен съд. Крумов окончателно беше признат за виновен за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски.


Варненският окръжен съд на два пъти произнася доживотна присъда за Крумов заради показния разстрел на македонеца, извършен през септември 2002 година в "Тропс къща". Нагло. В центъра на Варна. Посред бял ден.


През март 2007-а магистратите признаха вината на Малин Крумов, Венко Агонцев, Димитър Викентиев и задочно на Карамфил Карамфилов за екзекуцията на Коруновски. Освен доживотната присъда на Крумов, тогава съдът даде по 16 години затвор на Агонцев и Викентиев и 17 години затвор за Карамфилов.


В началото на 2008-ма година Апелативният съд във Варна върна делото за ново разглеждане на друг състав, заради фактическата липса на мотиви. Няколко месеца по-късно, на 1-ви юли същата година, Варненският окръжен съд за втори път присъди доживотен затвор при специален режим за Крумов и оправда другите трима подсъдими по това дело Венко Агонцев, Димитър Викентиев и Карамфил Карамфилов по повдигнатото им обвинение в помагачество. През цялото време Карамфилов бе съден задочно, тъй като от септември 2002 той е извън страната. Димитър Бенишев – обвинен в подбудителство към убийството на македонеца, така и не стигна до съдебната зала, защото сложи край на живота си в следствения арест малко след задържането му през 2003 година.


В своето решение ВКС е записал, че както първата, така и втората съдебни инстанции са преценили законосъобразно всички обстоятелства, които имат значение за индивидуализирането на наказанието на Крумов.


Убийството, което стана известно като един от първите публични разстрели в България, е било извършено при условията на опасен рецидив, предумишлено и по начин опасен за живота на мнозина. В подкрепа на това обстоятелство и според третата съдебна инстанция са миналите осъждания на подсъдимия Крумов, средството и мястото, на което е извършено убийството. Така след малко повече от 7 години от разстрела на Орце Коруновски влезе в сила доживотната присъда на неговия физически убиец.