Игрите в Сен Морис 1928

Архив Варна

10-01-2010, 07:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вторите зимни Олимпийски игри са се състояли в швейцарското курортно селце Сен Морис. За разлика от първата Олимпиада, за избор на столица се провежда конкурс. В началото претенции за домакинство са имали холандците, но след сериозни съмнения дали през февруари ще има достатъчно сняг се отказват. Швейцарците са били напълно уверени, че времето няма да им изиграе лоша шега, но… Коварната природа показва целият си блясък. В определени дни падат месечните норми валежи, след това температурата се покачва до +20 и спортистите газят в локви.

Участие в игрите вземат 491 спортиста (27 жени) от 25 страни. Сред дебютантите са представителите на Германия, Холандия, Румъния, Литва, Естония, а също така от далечните Япония, Аржентина и Мексико. В програмата влизат състезания по ски бягане, ски скокове, северна комбинация, бобслей, скелетон, бързо пързаляне с кънки, фигурно пързаляне и хокей. Най – добри, както и на предишните Игри, са норвежците, чиито успехи в ските и кънките за втори път ги прави победители в класирането по медали. Изненадващо домакините се представят слабо. Не че се е очаквало нещо изключително, но само един бронзов медал по хокей си е обидно. Швейцарците определено са искали медали в бобслея и скелетона, като родоначалници на тези спортове и най-вече след като са имали най-модерното трасе в света. Триумфът остава за американците. 

За бобслея споменаваме отделно. Не само защото вместо четворки по улиите тръгват петици, но и за това че златен медал печели жена. Студентката Нион Токер, заминава да учи в страната домакин. Решава да направи само няколко тренировки и да се включи в състезанието, където неочаквано печели тази авантюра и завинаги влиза в историята.

Най-пострадали от капризите на времето са кънкобегачите. Бягането на 500 метра се провежда направо върху сняг, а това на 10 000 не завърша поради разтапянето на леда. След първите 5 двойки ледът става толкова мек, че всички останали спортисти просто не излизат на старт. Състезанието е прекратено и организаторите присъждат медали на успелите да ззавършат. След бурни протести това решение се променя и бягането се анулира. На 500 метра също става интересно. Хронометрите по онези времена са ръчни и отчитат с точност до 0.1 секунда. Изведнъж се появяват 2-ма шампиона и 4-ма бронзови медалиста. Домакините вземат медали предвидени за други дисциплини и спешно поръчват да се направят нови.

На хокейните площадки нищо нова. Канадците мачкат наред с минимум 10 гола разлика и закономерно стават победители.


МЕДАЛИ



1. Норвегия - Злато 5 Сребро 5 Бронз 5 Общо 15


2. САЩ - Злато 2 Сребро 3 Бронз 1 Общо 6


3. Швеция - Злато 2 Сребро 2 Бронз 1 Общо 5


4. Финландия - Злато 2 Сребро 1 Общо 3


5. Канада - Злато 1


6. Франция - Злато 1


7. Австрия - Сребро 3 Бронз 1 Общо 4


8-12. Белгия - Бронз 1


8-12. Чехословакия - Бронз 1


8-12. Германия - Бронз 1


8-12. Швейцария - Бронз 1


8-12. Великобритания - Бронз 1