Лейк Плесид 1932

Архив Варна

10-01-2010, 07:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Третите зимни Олимпийски Игри пресичат океана и акостират в американския град Лейк Плесид.

Анализирайки тези състезания историците след години ще кажат, че тяхната организация в САЩ едва не е убила идеята за Бяла Олимпиада.

Да поръчаш организацията на такова мащабно мероприятие на Съединените щати в годините когато страната една излиза от Голямата депресия си е истинска авантюра. За МОК обаче, рискованите стъпки са били характерни винаги. Игрите се провеждат между 4 и 15 февруари 1932 година, а участниците едва надвишават броя им от първата Олимпиада. Едва 307 спортисти (30 жени) от 17 страни събират средства да пътуват през океана. Това естествено се отразява на бройката състезания (скелетона отпада) и на бройката атлети във всяка дисциплина. Примерно в хокея отборите са само четири: Канада, САЩ, Германия и Полша.

Когато САЩ замислят нещо да направят, то винаги има интересни моменти. Един от символите на Олимпиядата тогава, пощенската марка е доста странна. Състезателят по ски алпийски дисциплини, без такова състезание да има на игрите, е с щеки високи до главата като ловец на елени. На всичко отгоре са объркани датите на самата Олимпиада.


Почти половината участници са представители на САЩ и Канада. От държавите с традиционно зимни ориентации в спорта като Швеция и Финландия до другия континет пътуват съответно 12 и 7 човека.

В неофициалното класиране по медали САЩ печелят първото място. За това постижение основна заслуга имат правилата в бягането с кънки. Стартът се прави по американските норми с общ старт. Само няколко дни след това, на световното първенство на същата писта, но вече по световните правила, американцине не могат да спечелят нито един медал. Всички отличия заминават за скандинавските страни.

МЕДАЛИ



1. САЩ - Злато 6 Сребро 4 Бронз 2 Общо 12


2. Норвегия - Злато 3 Сребро 4 Бронз 3 Общо 10


3. Швеция - Злато 1 Сребро 2  Общо 3


4. Канада - Злато 1 Сребро 1 Бронз 5 Общо 7


5. Финландия - Злато 1 Сребро 1 Бронз 1 Общо 3


6. Австрия - Злато 1 Сребро 1 Общо 2


7. Франция - Злато 1


8. Швейцария - Сребро 1


9. Германия - Бронз 2


10. Унгария - Бронз 1