Премиерът Борисов се срещна с Бенямин Нетаняху

Новините

11-01-2010, 11:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов се срещна и разговаря днес с израелския си колега Бенямин Нетаняху в Израел. Това е първото посещение на български министър-председател в тази страна от 18 години насам, съобщи БНТ.


Фактът, че първото официално посещение на българския премиер в държава извън Европейския съюз, е в държава от Близкия изток и то в Израел, се определя от дипломацията тук като знаков за бъдещата политика, която страната ни ще води в този регион. Държавата Израел  и в рамките на това посещение показва изключителното си уважение към България за последователната й държавна политика по отношение на еврейската общност и запазването на етническата толерантност. В този контекст не случайно в българската делегация тук са включени представители както на християнската, така и на еврейската, и на мюсюлманската религии.


С посещение на мемориала „Yad Vashem“, почитащ паметта на близо шестте милиона евреи, жертви на нацизма, започна днешният първи ден от визитата на премиера Бойко Борисов. Той положи венец и се разписа в паметната книга на мемориала, в него съществена почит е отдадена на спасените в България близо 50 000 евреи, а свидетели на събитията разказват своите спомени.


Очаква се съществена част в разговора между държавните мъже да бъде отделена на задълбочаването на двустранното сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката, сигурността, туризма и във военната сфера. По-късно следобед тези теми ще бъдат в основата и на срещата на Борисов с президента на Израел Шимон Перес. Българският премиер ще разговаря още и с председателя на израелския парламент, с лидерката на опозицията Ципи Ливни, а довечера ще се срещне с представители на българската еврейска общност в Тел Авив.