Съдят бивш кмет на Добрич, присвоил 30 бона

Архив Варна

11-01-2010, 11:35

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Бившият кмет на Добрич Йосиф Маринов ще бъде съден, че е присвоил 30 077.50 лв.  Делото срещу него и Кирчо Киров в Районния съд в областния град е насрочено за 14 януари от 13 часа. 64-годишният Йосиф Маринов е обвиняем за това, че като длъжностно лице - управител на „Пътно поддържане - Добрич” ЕООД–Добрич, е присвоил сумата в периода от август 2002 г. до януари 2003 г. Парите били собственост на дружеството, поверени му да ги управлява. 58-годишният Кирчо Киров отговаря за това, че в качеството си на длъжностно лице – заместник-управител на „Пътно поддържане - Добрич” ЕООД–Добрич, е присвоил на 17 декември 2001 г. 2100 лв. и на 18 декември 2002 г. - 4000 лв. собственост на дружеството.


За улесняване на престъплението, двамата са ползвали фактури с невярно съдържание, издадени от три фирми от Добрич, с. Крушари и Варна.


ВарнаУтре разбра, че в обвинителния акт е посочено, че като управител на държавната фирма Йосиф Маринов решил да използва познанството си с трима частни търговци за лично облагодетелстване. Той се договарял с тях, бизнесменът да състави фактура, с която да удостовери, че неговата фирма е извършила услуга на държавното дружество на някаква стойност, върху която се начислявал данък добавена стойност. Подсъдимият представял фактурите в счетоводството на „Пътно поддържане – Добрич” ЕООД. По негова заповед сумите не били давани на съответния търговец или на негов представител, а лично на него. На касиера Йосиф Маринов обяснявал, че лично има грижата да предаде парите на контрагентите. Прокуратурата е установила, че той е давал на бизнесмените начислените суми по Закона за данък добавена стойност, а остатъка е присвоявал. По тази схема добричкият търговец съставил четири фактури за засаждане на дръвчета, направа на тераси, рязане и трупане на дърва; за товарене, извличане и трупане на дърва от Държавния поземлен  фонд и за снегопочистване. Другите две фирми са съставили по една фактура.


На 16 декември 2002 г. Йосиф М. разпоредил на заместника си Кирчо Киров да вземе от офиса на добричката фирма седма фактура, която трябвало да се осребри. Вторият подсъдим знаел, че такава работа не е поръчвана от ръководството на „Пътно поддържане – Добрич” ЕООД и не е извършвана от контрагента. Въпреки това той представил документа в счетоводството на държавното дружество и обяснил, че парите трябва да се дадат на него. Той предал сумата по начисления данък добавена стойност на бизнесмена, а останалите пари присвоил. На 18 декември 2002 г. Кирчо Киров получил от касата на фирмата още пари под предлог „доплащане” към същата фактура.
От свидетелски показания и справки с Метеорологичната станция в Добрич е установено, че услугите по тези седем фактури не са били извършени. Данъчната администрация пък не е признала правото за ползване на данъчен кредит по ЗДДС по всички тях, защото реално не са извършени сделки.


Срещу двамата са подадени граждански искове от „Пътно поддържане и строителство” АД – Добрич, на стойността на причинените от тях имуществени вреди от извършените от подсъдимите престъпления.