Болниците са задължават да оказват медицинска помощ

Архив Варна

12-01-2010, 08:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всички лечебни заведения за болнична помощ са длъжни да осъществяват медицинска помощ при спешно състояние на всяко лице, което се нуждае от нея. Това се казва в заповед на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Заповедта е до директорите на районните центрове по здравеопазване и Центъра за спешна медицинска помощ, както и до болничните заведения в цялата страна и е заради зачестили сигнали на граждани и медии за откази на болници да приемат пациенти в спешно състояние.
Лечебните заведения са длъжни да извършват възможния обем медицински дейности при спешни състояния, независимо дали пациентът е потърсил сам помощ или е докаран от екип на ЦСМП, без оглед на здравноосигурителния статус, гражданството и адреса му, се казва в съобщението.
В заповедта на министъра е посочено също, че болницата, в която е постъпил пациентът, е длъжна незабавно да извърши или организира преглед, изследване и диагностициране, независимо от наличието или не на договор по съответната клинична пътека с Националната здравноосигурителна каса, съобщава ТВ Европа. Ако има обективна невъзможност за осъществяване на необходимия обем дейности от болницата и състоянието на пациента позволява, болницата му осигурява своевременно превеждане и настаняване в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това, като задължително се прилага епикриза, пише в разпореждането на Божидар Нанев. В случай на отказ от хоспитализация дежурният лекар е длъжен да отрази становището си в амбулаторния журнал, а за пациенти, обслужени от екип на ЦСМП, и в специален фиш.