В Каспичан произвеждали “Столичная” менте за Сирия

Архив Варна

12-01-2010, 11:54

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Над два тона нелегален алкохол бяха открити във Варненско при проверки по казани и незаконни цехове. Това обяви сутринта във Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той допълни, че проверките в областта започнали преди два дни.


Безспорният "отличник" в областта е производителят "Бакхус 4" ООД от Каспичан. В нелегалния обект за производство на алкохол на фирмата са открити 1 анасонова ракия, 520 литра джин и 144 литра водка в пластмасови бидони и 14 500 празни бутилки, които трябвало да бъдат напълнени с джин. Министър Найденов съобщи, че има информация, че само през 2008-а година фирмата е изнесла 2175 кашона с 52 200  330-милилитрови кена алкохол за Сирия, сред които имало и "Столичная" менте.


{vsig}LIVE/2010-01-12-Mente{/vsig}


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов показва произведения в Каспичан кен водка Столичная. СНИМКИ: IMPACT PRESS GROUP



Проверяващите открили още 540 литра ракия в Бяла и 200 литра ракия в казан в кв. "Виница", всички без платен акциз.


"Тепърва предстои да се изследва колко качествен е откритият алкохол", обясни министър Найденов. Той добави, че строгият контрол за производството на алкохол ще продължи в цялата страна. По думите на министъра нелегалният алкохол може да навреди на туризма във Варна. "Тези казани не са поникнали като гъби. Просто предишното правителство е проявявало толерантност към тях. Когато взехме решение да не се увеличава акцизът на алкохола, обявихме, че това ще бъде съпроводено с много строг контрол", заяви Найденов. Найденов допълни, че за да започне да работи Агенцията за безопасност на храните, са необходими средства. В момента пари не могат да бъдат осигурени, но при добро изпълнение на бюджета през втората половина на годината, идеята за агенцията ще може да започне работа.