Пенсионерите страдат от спор между кмета и областния

Архив Варна

12-01-2010, 12:54

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Варненските пенсионери се оказаха потърпевши от спора между кмета на града Кирил Йорданов и областния управител Данчо Симеонов. Става въпрос за безплатните карти за градския транспорт. Днес и двамата държавни мъже изказаха позициите си по въпроса, но решение няма.


Спорът тръгна от това, че областният управител върна преди 14 дни няколко решения на общинския съвет. Едно от тях е за отпускането на 300 000 лв. от парите на общината на частната фирма за градски транспорт "Транстриумф". След като областният върна решението, то не може да влезе в сила и парите не могат да бъдат преведени на фирмата.


{vsig}LIVE/2010-01-12-Pensioneri{/vsig}


Над 500 варненски пенсионери извиха дълга опашка пред главния пункт за абонаментни карти за градския транспорт вчера. Хората от третата възраст пътуват безплатно и на всеки 6 месеца подновяват картите си. За да са по-напред в списъка, някои от пенсионерите са дошли пред пункта още в 3 часа през нощта. СНИМКИ: IMPACT PRESS GROUP


"Транстриумф холдинг” прекрати издаването на карти за пенсионери, но все пак ще признава вече получените от възрастните граждани. Спирането на безплатните карти е в следствие от решение на областния управител Данчо Симеонов, който не позволи общината да изплати субсидия от 300 000 лева на превозвача. Ние субсидираме гражданите, а не превозвача. Системата работи успешно от години”, обясни днес пред журналисти Кирил Йорданов.


"В решението на общинския съвет пише, че се отпускат 300 000 лв. на "Транстриумф холдинг" във връзка с приключването на финансовата година. Според мен тази мотивация е незаконна. Освен това въпросът не е обсъждан в комисии и е внесен в дневния ред в последния момент. Не може без обсъждане да се дават толкова големи суми. Демокрацията е и това - правила и процедури, които трябва да се спазват. Юристите в общината много добре знаят процедурите. Днес изтича 14-дневния срок, в който те имаха възможност да променят текста, да се свика извънредна сесия на общинския съвет и да се отстранят нередностите. Но не го направиха. Вместо да оправят нещата както трябва, те тръгнаха да дават пресконференции. Ако тези пари се отпускат за картите за градския транспорт, да го мотивират. Подозирам други цели в тези решения, но не искам сега да ги коментирам. Затова днес ще предам документите в административния съд".  Това беше отговора на областния управител на обвиненията на кмета.


В крайна сметка ще пострадат пенсионерите, които нямат карти за варненските автобуси. Сега ще трябва да се изчака делото да влезе в съда, да се разгледа, да има решение, което да влезе в сила. Чак след това пенсионерите отново ще могат да пътуват с кратите си по линиите, обслужвани от "Транстриумф".