Потвърдиха ефективни присъди за тежка катастрофа

Архив Варна

12-01-2010, 13:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Върховният касационен съд потвърди ефективните присъди на Тошко Атанасов и Юсеин Яшаров, причинили тежка катастрофа през лятото на 2007 година в с. Стефан Караджа. При инцидента починаха трима души, а други двама бяха в изключително тежко състояние.


В края на март миналата година Варненският окръжен съд даде 4 години затвор и 7 години без право да управлява МПС на Тошко. 5 години затвор и 8 години без шофьорска книжка е присъдата на Юсеин. Именно тези присъди влизат в сила.


Двамата бяха признати за виновни за това, че на 29 юни 2007 година в с. Стефан Караджа при управление на две леки коли, независимо един от друг, движейки се с висока скорост, предприели действия на пътя, довели до сблъсъка на возилата.


Назначените от съда няколко експертизи установиха, че микробусът, управляван от Тошко, в който са се возили негови колеги, се е движил със 113 км/ч. Юсеин пък бил зад волана на три бири. Той предприел изпреварване на микробуса със скорост 111 км/ч. В същото това време Тошко завил на ляво, за да навлезе в левия ръкав на V-образно кръстовище. Когато микробусът завил, Юсеин набил спирачки и с това блокирал дясното задно колело на лекия автомобил. Последвал сравнително лек удар между двете возила, но поради високата скорост на движение микробусът изхвърчал от пътя, обърнал се по ската, чиято денивелация била 2 метра и връхлетял върху дърво. Катастрофата предизвикала смъртта на трима от работниците, пътували с Тошко в микробуса и телесните повреди на други двама.