24 часа: МВР се отказа от биг брадъра

Архив Варна

13-01-2010, 07:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

МВР се отказа да следи на живо джиесемите и общуването в интернет. Това стана ясно вчера след дискусия между представители на министерството, прокуратурата, мобилните и интернет операторите.


Депутатите от ГЕРБ и ръководството на МВР се разбрали поправката в закона, която предизвика протести, да отпадне. Разпечатки ще се правят само след разрешение на шеф на районен съд, а полицията няма да има достъп в реално време до информационните системи на GSM операторите.


"Никой не иска държавата да се превръща в биг брадър и да сме 1984 г., а не 2010 г., коментира зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. По думите му стъпката, която се взема между двете четения на Закона за електронните съобщения, демонстрира воля за промяна. "Основният проблем беше интерфейсът и сегашната стъпка е гаранция, че никой не желае да осъществява контрол върху гражданите", допълни Вучков.


Председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов обясни, че се предвижда МВР да може да изисква разпечатки от мобилните оператори 24 ч седем дни в седмицата. Операторите от своя страна ще бъдат задължени да предоставят исканите данни до 2 ч.