Монитор: Българка в измами с чистачки в Лондон

Архив Варна

13-01-2010, 08:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нашенка, която се представя с името Цветелина, е измислила лесен начин да печели на гърба на свои сънароднички, които са дошли на Острова да търсят препитание. От няколко месеца мнима фирма за почистване наема българки на договор, обещава им голямо възнаграждение и след това потъва в неизвестните дебри на Лондон, без да даде и пени на работничките си, оплакаха се ожилени пред кореспондента на вестник "Монитор" в Лондон.

Нашенката наемала десетки българки и ги пращала да чистят, междувременно прибирала от клиентите дължимите суми за услугата и след като изтече едномесечният срок, просто сменяла мобилния номер и... работничките, за да може да припечели и на следващия месец.

Така, без да прави никакви физически усилия, измамничката прибирала по около 1200 лири на месец. Жената изглеждала приветлива, на средна възраст и подхождала с голямо разбиране към нашенките, които не знаят английски и нямат документи за легална работа във Великобритания. Подмамени от шанса да заработват надници, без да трябва да вадят документи и да плащат данъци, българките лесно се съгласявали да подпишат договор с шефката на чистаческата фирма. Документът бил без всякакви печати представлявал лист хартия, в който се казва, че работодателят се задължава да намери клиенти на работника и да му изплати заплата в края на календарния месец, в случай че клиентите са доволни.