Стандарт: Салам и вафли ни разболяват

Архив Варна

13-01-2010, 08:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Салам, кренвирши и вафли съдържат генномодифицирани растения над допустимите норми. Това обаче не е написано на етикетите и няма как да се разбере от потребителите, пише  днес "Стандарт".


63 от общо 181 проверени продукта през миналата година са съдържали по-голямо от разрешеното количество генномодифицирани организми, сочат данните на РИОКОЗ, публикувани на страницата на Националната лаборатория за изследване на генномодифицирани храни. В 15 от изследваните продукти е имало надвишаващо нормите количество растителни продукти, върху които е въздействано на генно ниво. Според нашето законодателство максимум 0,05% от дадена храна може да бъде ГМО. В същото време в различни марки шпек, наденица, сурови кебапчета, кренвирши, салами, вафли и соеви брашна са открити 2 и над 2% от тези организми. Върху етикетите им обаче не е записано, че съдържат изкуствено създадени растителни съставки. Според европейските закони, ако съдържанието на ГМО е по-голямо от 0,9 на сто, точният процент трябва да бъде посочен върху продукта. 


През 2009 г. процентът на храните от български производители с превишено съдържание на ГМО, спрямо тези от вносители, се е увеличил на 64% при 30% през 2008 г., пише в изследването. България ще въведе европейската норма от 0,9% с промяна в Закона за генномодифицираните организми, която предстои да бъде гласувана в парламента. Така ще има ред и по-голям контрол на пазара за отглеждането на генномодифицирани организми, обясни зам.-министърът на екологията Евдокия Манева по бТВ. Тя обясни, че в Европа е разрешено оглеждането на само един вид генномодифицирана царевица, но ние можем да я забраним.


Екоорганизации и асоциация "Активни потребители" ще протестират днес срещу отпадането на абсолютната забрана за ГМО в проекта.