Монитор: Бойко обеща по-бързо БГ гражданство

Архив Варна

13-01-2010, 08:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По-бърза процедура при приемането на документите за българско гражданство обеща премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с българската общност в Израел, съобщи специалният пратеник на вестник "Монитор" от Йерусалим.

От Съюза на българските евреи в Израел изтъкнаха , че "процедурата наистина е дълга и сложна, продължава повече от четири години. Знаем, че хиляди молби, и то не само от Израел, чакат разрешението си". Българският премиер обаче подчерта, че новото правителство е ускорило приемането на документи. Според него спасяването на българските евреи е доказателство, че народът ни се е справил много добре, макар да е било много трудно да не се подведем като много други в Европа.

"Господи, моля те, пази България". Това се помоли премиерът Бойко Борисов на Стената на плача в Ерусалим, където остави лист с послание. Според поверието ако някой посети най-свещеното за евреите място и си пожелае нещо, то непременно ще се сбъдне.

На въпрос дали си е пожелал нещо лично, министър-председателят отговори: "Когато Господ пази България, ще пази и мен, и всички".