Дневник: Скандал и слабо представяне на Румяна Желева в Брюксел

Архив Варна

13-01-2010, 08:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Очакването изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева да се окаже едно от най-тежките се потвърди още в първите минути, пише днес вестник "Дневник".

След първия час беше ясно, че то ще се запомни с настойчивите въпроси била ли е тя в конфликт на интереси и с възприетите очевидно като неубедителни отговори, включващи и неколкократни покани на Желева към евродепутати да посетят България, за да се запознаят с истината. Освен това неколцина депутати заявиха направо, че не са доволни от отговорите както по въпроси за ресора, така и по питания "за прозрачността" на делата й.

Още преди българският външен министър да представи встъпителната си позиция и приоритетите си за поста "Хуманитарна помощ и реакция при кризи", започнаха атаки от няколко страни. Двама от депутатите, задаващи насочващите дебата въпроси, дори не казаха и дума за ресора, а веднага настояха за обяснение за носещите се от седмици спекулации.

Какво сочат регистрите?


От 14 юни 2006 г. до 9 април 2009 г. Румяна Желева е едноличен собственик на регистрираното в Бургас "Глобал консулт" ЕООД, показва проверка в търговския регистър. Миналата година през април е продала дяловете си на Ивета Колева и Светослав Донев. Цената на сделката е общо 5 хил. лв., колкото е минималният капитал на ООД по това време. На 22 април Колева и Донев сменят името на фирмата и тя вече се казва "Ауто спа" ООД. От 20 май 2007 г. до 27 юли 2009 г. Желева е евродепутат. Според българското законодателство докато тя е представител на страната в Европарламента няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества. Като едноличен собственик на "Глобал консулт" тя е била и негов управител.


С безупречен костюм в цвят "слонова кост" Желева започна усмихната, но видимо напрегната. С напредването на "изпита" притеснението й растеше, а наблюдатели в Брюксел отчетоха като минус, че не е спряла да се усмихва и да чете от записките си, вместо да гледа аудиторията в очите.

Впечатление направи и решението й във встъпителната реч да премине последователно от поздрав на френски, експозе на английски, немски, български и отново на английски, а на неудобните въпроси да отговаря на български.

Ключова за развитието на дебата се оказа статия, публикувана само два часа преди изслушването във в. "Файненшъл таймс Дойчланд", която даде публичност на разпространяваните от два дни в Брюксел обвинения срещу нея. Текстът на повече от 30 страници с неизвестен източник съдържа извадки от Държавен вестник, съдебни решения и справки от системата "Апис", както и справка с неизвестен автор, твърдящ, че Желева е престъпила Закона за конфликт на интереси. Изданието посочи, че Желева е премълчала факта, че по време на мандата си като евродепутат е била управител на фирма "Глобал консулт ООД". Статията на "Файненшъл таймс Дойчланд" беше "услужливо" раздадена на депутатите в комисията от лидера на Зелените Даниел Кон Бендит, вдигнал открай време мерника на Желева.

Въпреки опитите на кандидат-комисаря да смекчи обвиненията и призивите й евродепутатите да й задават въпроси по същество за ресора тя беше принудена да обясни, че въпросната фирма е приключила дейност през 2007 г. Тя прикани всеки, който иска, да посети България, за да се запознае с документите на финансовите институции и настоя неколкократно, че притежава папка с документи, които доказват нейната невинност. Няколко пъти повтори: "Всички слухове и съмнения за моя съпруг и за мен за измислица."

Авторът на анонимния текст пък изненадващо беше разкрит, когато на поредното настояване на депутати най-вече от групата на зелените да каже Желева нарушила ли е закона за конфликт на интереси или не и дали е скрила информация за участието си във фирмата, тя обяви, че зад тези твърдения стои евродепутататът от НДСВ Антония Първанова. Самата Първанова взе малко по-късно думата и обяви, че това не отговаря на истината и че Желева не била продала фирмата, както твърди, а я била преименувала.

Няколко депутати, които пускаха по време на дебата съобщения в социалната мрежа "Туитър", коментираха, че Желева не отговаря ясно на въпросите, а групата на европейските социалисти определи ситуацията с думите "Желева има голям проблем". "Съмнявам се, че комисията ще приеме г-жа Желева за компетентна", е мнението на докладчика за изслушванията Андрю Дъф, който добави, че председателят на ЕК Барозу ще трябва да отговори дали продължава да стои зад нея.