Сега: Здравната каса слага лимит и на безплатните лекарства

Архив Варна

13-01-2010, 08:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Националната здравна каса смята да въведе поредното сериозно ограничение в лечението, съобщава днес вестник "Сега". "Обмисля се от 1 април да има лимит за изписваните лекарства по всяка диагноза, плащани от НЗОК", обяви зам.-директорът на касата Албена Златарева. Причината е, че самият бюджет на касата е ограничен за плащането на медицински услуги и стоки.

"Ще бъде определена средна стойност за всяко заболяване, която касата ще плаща. Например за заболяване Х лимитът за лечение е 50 лв., ако лекарството струва обаче 52 лв. - 2-та лева се плащат от пациента", обясни тя, цитирана от агенция "Фокус". "Който иска друго лечение, което е повече от лимита, ще си го заплаща", допълни Златарева. Ограниченията ще се отнасят за всички болести и лекарства. Целта е да бъдат накарани лекарите да изписват по-евтини медикаменти.

В момента подобни ограничения няма. Държавата е създала редица механизми, с които се опитва да принуди производителите да дадат най-ниската цена за лекарствата, плащани от здравната каса. Освен това при доста медикаменти касата не покрива цялата стойност, а само 25, 50 или 75 на сто. Лекарите обаче нямаха задължение да се съобразяват с цената на препаратите, които изписват.

С новите лимити касата се опитва да озапти разходите си за лекарства, които се увеличиха от лятото на 2009 г., когато отпаднаха ограниченията за т.нар. лекарства по протоколи. За скъпи медикаменти за хепатит, множествена склероза, бъбречна недостатъчност допреди година НЗОК имаше програми, в които влизаха ограничен брой пациенти. За тези, за които нямаше пари, имаше списъци на чакащи. Засега не се предвижда да се върнат тези програми, но за сметка на това ще има лимити за всяка диагноза и пациент.

До 1 април трябва да бъде създадена комисия, която да определи по какви критерии ще се определя лимитът за всяка диагноза, а след това ще се разпишат и самите стойности.