Стотици жертви след земетресение в Хаити

Новините

13-01-2010, 08:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Земетресение с магнитут 7.2 по скалата на Рихтер разтърси столицата на Хаити Порт-о-пренс и взе стотици жертви, предизвиквайки разрушения. Световните агенции предават, че е имало и два вторични труса с магнитут 5.9 и 5.5. Първият трус е усетен в 23.53 часа българско време.
Много обществени сгради в града като президентския дворец са срутени, сериозно е пострадала сградата на мисията на ООН. Голям брой служители на световната организация са в неизвестност, възможно е да са сред жертвите, твърди ръководителят й Ален Ле Рой, цитиран от Асошейтед прес. Според Ройтерс под развалините на срутените сгради все още има живи хора. 2-милионната столица на карибския остров е потънала в мрак. Хиляди жители на най-бедната държава в региона са останали без домове. Комуникациите са прекъснати. Центърът на столицата е напълно разрушен.
Президентът на САЩ Барак Обама каза, че в мислите и молитвите си е с народа на Хаити, предаде Ройтерс. "Следим отблизо ситуацията и сме готови да помогнем на народа на Хаити", заяви президентът в декларация.