Акция за конфликт на интереси във фонд “Земеделие”

Архив Варна

13-01-2010, 12:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Полицаи и прокурори извършват проверка в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), съобщи Mediapool. Целта на акцията е разкриване на конфликт на интереси на шестима служители, сред които и началници на отдели в разплащателната агенция. Освен в служебните им кабинети, обиски са извършени и в домовете им. Претърсени са и офисите на консултантските фирми, за които е установено, че имат връзки с шефовете на отдели във фонда. Консултантските фирми изготвят проектите, с които се кандидатства за еврофинансиране.


Още в края на октомври 2009 г. новото ръководство на ДФЗ започна ревизия на връзките на свои служители с консултантски фирми и бенефициенти на средства от фермерските европрограми – САПАРД и Програмата за развитие на селските райони. Това стана след множество сигнали за нарушения на служители на фонда. Днешната проверка е по сигнал именно на новото ръководство.


Земеделският министър Мирослав Найденов определи още през септември като публична тайна факта, че служители на ДФЗ "заработват допълнително" в консултантски фирми, подготвящи фермерски проекти. Тогава той бе категоричен, че тази практика ще се прекрати.  


Води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи зам.-градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов.