Учени развенчаха мита за “безопасния” кокаин

Архив Варна

13-01-2010, 14:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Представата за кокаина като "безопасна парти дрога" е мит, който трябва да бъде развенчан. Това заявиха група британски учени, чието проучване показа, че употребата на наркотичното вещество е причина за 3 процента от внезапните смъртни случаи. Според Британската кардиологична фондация резултатите, публикувани в авторитетно европейско специализирано издание, доказват за пореден път, че кокаинът може да има опустошителни ефекти върху здравето на хората.

Въпреки че по-голяма част от изследваните обекти са от района на Югозападна Испания, според учените данните могат да бъдат приложени със същата сила и за цяла Европа. По думите им никой не е застрахован от тежките последици от употребата на дрогата.

Продължителното вземане на наркотичното вещество, дори само като "парти дрога", може да предизвика необратими изменения на сърцето и артериите и да доведе до внезапна смърт, съобщи телевизия Европа. Екипът от учени е проучил случаи на внезапно починали хора и обстоятелствата около смъртта им в Севиля за периода между 2003 и 2006 година. Според данните от проучването от общо 668 внезапно починали хора 21 са употребявали кокаин. Всички те са мъже на възраст между 21 и 45 години. Голяма част от тях са имали проблеми със сърцето и сърдечната дейност. Освен че са вземали кокаин, мъжете са били активни пушачи и са употребявали алкохол. Според учените тези два вредни навика в комбинация с дрогата са натоварили допълнително сърцето им.