Официално: „Слаб” за Желева

Архив Варна

13-01-2010, 14:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„На нито един въпрос, който зададохме (кандидатът за комисар) Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително”. Това пише в официалните заключения на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП, която вчера изслуша българския кандидат за еврокомисар. "Желева показа липса на яснота, беше неспособна да отговори подробно на въпросите и не изглеждаше добре подготвена", записано е в заключенията, оформени късно вечерта във вторник.

Външният министър е нямала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и "че изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони", пише в оценката. От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла добре или никак на допълнителните въпроси, които й бяха задавани.


"Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях."

В оценката се споменава атаката й срещу Антония Първанова, както и неубедителните доказателства за декларациите й за интереси.    

Координаторите на Европейската народна партия и Алианса на либералите са заявили, че представянето на Желева е било повлияно от напрежението в залата, по-точно разпространяването на документи и "истерията около въпросите, свързани с нейните финанси". Други евродепутати обаче са казали, че "ако тя не може да понесе напрежението на изслушването, няма да може да посрещне и напрежението в справянето с хуманитарни кризи," записано е в заключенията на координаторите на парламентарната комисия.

По-късно днес се очаква среща по "казуса Желева" на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул (ЕНП) и Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти).

Междувременно министърът на отбраната Николай Младенов, чието име днес бе спрягано многократно, включително и в официоза на ЕС – сайтът EurActiv,  за новото предложение за български еврокомисар, отказа всякакви коментари по темата.