Сталин виновен за смъртта на 3 млн. украинци

Новините

14-01-2010, 08:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Украински съд призна Йосиф Висарионович Сталин и други съветски ръководители за виновни за така наречение голодомор в Украйна през 1932-33-а година, когато в държавата от глад умират повече от 3 милиона души, съобщи "Газета Ру". Наказания естестнето за виновниците съдът не е определил, защото всички вече са покойници. Но това дело вече може да се счита за приключено, твърдят руските медии.
Осемдесет години след невиждания глад в Украйна съдът най-накрая реши кой е виновен за трагедията. Това дело обаче касае само украинците. За другите жертви на съветския режим, загинали по същото време, не се споменава нищо.
В решението на съда има откъси, които звучат страшно - "касае се организация на територията на УССР от ръководството на болшевишкия тоталитарен режим, целящ геноцид над украинската национална група. Идеята е чрез изкуствено създадени условия за живот да се разчита на частичното физическо унищожение на тази група".
Виновни за организирането на глада съдът определи главният секретар на ЦК ВКП
Йосиф Джугашвили (Сталин), председателят на Совнаркома на СССР Вячеслав Молотов, секретарят на ЦК ВКП Лазар Каганович и ръководителите на комунистическата партия в Украйна Станислав Косиор, Влас Чубарь и Мендель Хатаевич.
Президентът на Украйна Виктор Ющенко заяви, че това дело е знаково за историята, съобщава вестник "Украинская правда".