Метин Казак разпита двама кандидати за еврокомискари

Архив Варна

14-01-2010, 09:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какви конкретни проекти предвижда Комисията, за да приложи Пътната карта на ЕвроМед и как ще изпълни начертаните приоритети в търговията със стоки, услуги, селскостопанския сектор, включително и за правно сътрудничество в не-тарифната политика? Каква ще бъде връзката между външната политика и търговските отношения на ЕС и какво сътрудничество ще се установи с Върховния представител на ЕС за външната политика?
Тази страница от международната търговия отвори българският евродепутат либерал Метин Казак през седмицата на изслушванията на бъдещите комисари, номинирани за втория екип на Барозу. Казак е координатор на АЛДЕ в Комисията за международна търговия на Европейския парламент и от името на третата по големина политическа група в аванс да насочи вниманието на следващата Комисия към приоритетния регион на Средиземноморието. С въпросите си той предизвика бъдещите еврокомисари, отговорни за търговията и за разширяването на ЕС, да разтълкуват как влезлият в сила Лисабонски договор променя баланса между европейските институции и какво отражение ще има новото политическо строителство на ЕС във външната търговия.
И двамата номинирани Карел де Гухт и Щефан Фюле декларираха, отговаряйки на евродепутата от ДПС, готовността си да създадат с дейността си такава работна среда, която да благоприятства разширяването на търговското сътрудничество.
"Особено важно е ЕС да окаже конкретна подкрепа за Турция с посредничеството на Обединените нации, за да се стигне до честно, разбираемо и жизнено решение на Кипърския проблем. Ще мобилизирам всичките средства, с които разполага Комисията, за да подкрепя тези преговори", декларира Щефан Фюле.