Премиерът решава до понеделник за Желева

Архив Варна

14-01-2010, 10:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изчака до понеделник с окончателното си решение по случая с кандидата за еврокомисар Румяна Желева. Нещата ще бъдат изцяло ясни, след като юристите в Брюксел проверят документите на Желева и дадат становището си, стана ясно още от изявления на Борисов, направени по телефона в четвъртък в сутрешните блокове на националните телевизии.  
Министър-председателят отново коментира, че случилото се във вторник при изслушването на Желева за еврокомисарския пост е "старателно подготвен сценарий на български политически партии БСП и НДСВ”, който цели да я злепостави. Така те работят срещу България и трябва да си понесат последствията.
"Пет пъти съм ги бил и пет пъти ще ги бия отново”, каквито и сценарий да готвят те, заяви  по адрес на БСП и НДСВ Борисов късно вечерта в сряда в телефонно интервю  за бТВ.  
С когото е трябвало, съм разговарял, каза премиерът по Би Ти Ви в отговор на въпрос дали е провел разговор с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
Борисов обясни, че ще изчака до  понеделник, когато трябва да се произнесат юристите по въпроса с декларациите на Румяна Желева и дали има конфликт на интереси, за да реши какво точно ще прави. Той обаче даде да се разбере, че седи твърдо зад кандидатурата й, както "засега" и влиятелни представители на Европейската народна партия (ЕНП).
Министър-председателят смята, че е дал пример за държавност и как трябва да се подкрепя кандидат на друга партия на международната сцена. Ирина Бокова беше подкрепена от мен, въпреки партийната си принадлежност, заяви той, визирайки избора й за генерален директор на ЮНЕСКО."Лично съм разговарял с ръководители на държави, за да ги убедя какъв добър кандидат имаме", подчерта той.
На въпроси дали Желева се е справила добре с изслушването, независимо от обвиненията, че е в конфликт на интереси и че по времето, когато е била евродепутат не е излязла от управата на дружеството "Глобал консулт",  Борисов коментира, че ако не е успяла да се представи на ниво, то причината са българските евродепутати от НДСВ и БСП, които са я "смазали".
Дали Желева става или не става за еврокомисар е решила партия, която спечели 40% от гласовете на изборите, коментира още премиерът.
"Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен и може да се справи с тези задачи”, коментира още той.
"Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява", допълни той. Запитан ако действително тя  не е направила това, той отвърна, че "ще си понесе отговорността" и "няма да получи моята подкрепа".
Борисов коментира още, че към момента в разговорите с Брюксел не е ставало въпрос за размяна на ресори на кандидатите за еврокомисари.
С когото е трябвало, съм разговарял, каза премиерът Бойко Борисов по Би Ти Ви в отговор на въпрос дали е провел разговор с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
Министър-председателят обясни, че изчаква понеделник, когато трябва да се произнесат юристите по въпроса с декларациите на Румяна Желева и дали има конфликт на интереси, за да реши какво точно ще прави.
Борисов допълни, че е разговарял с важните хора в Брюксел и засега Европейската народна партия (ЕНП) твърдо стои зад Желева.
Премиерът смята, че е дал пример за държавност и как трябва да се подкрепя кандидат на друга партия на международната сцена, визирайки Ирина Бокова, която стана генерален директор на ЮНЕСКО.
Според Борисов Желева е отговаряла прекрасно и ако не е успяла да се представи добре, причината са българските евродепутати от НДСВ и БСП, които са я смазали. "Лично съм разговарял с ръководители на държави, за да ги убедя какъв добър кандидат имаме", подчерта той.
Дали Желева става или не става за еврокомисар е решила партия, която спечели 40% от гласовете на изборите, коментира още премиерът.