93% спад на гръцките инвестиции у нас

Архив Варна

14-01-2010, 10:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С 93% са спаднали гръцките инвестиции у нас през изминалата година и гръцките инвеститори масово напускат България, пише гръция вестник "Експрес", цитиран, от телевизия Европа.
Международната криза е принудила редица гръцки фирми в България да затворят или да преустановят производството си за неопределено време. Освен това през изминалата година се регистрира спад и в гръцкия износ към България, както и в българския износ към Гърция.
В България има над 4000 гръцки фирми, като четири гръцки банки - Националната банка на Гърция (собственик на ОББ), EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка), "Пиреос банк" и "Алфа банк" са сред водещите финансови институции. През последните години Гърция неизменно е в тройката на най-големите инвеститори в България.
В момента обаче гръцката икономика преживява тежки времена и съществуват опасения, че може да поврече и страните, в които има сериозни гръцки инвестиции - най-вече на Балканите, но също така и в Белгия.
"Ситуацията, която заварихме след изборите, надхвърля всякакви представи. Дългът и дефицитът са безпрецедентни. Коренът на проблема е начинът на управление на страната. Гърция се намира в огромна криза – дефицит в бюджета, дефицит в конкурентоспособността, но и дефицит на доверие”, заяви в сряда министър-председателят Папандреу.