Общината икономисала 5 млн. лева

Мисия Варна

14-01-2010, 16:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

5 млн. лева е преходният остатък, с който приключва финансовата 2009-та за градската хазна, като общината няма неразплатени разходи, отчете днес кметът на Варна Кирил Йорданов.  Така изпълнението на местния бюджет за миналата година е 107% спрямо първоначалния му вариант - макрорамка от 200,9 милиона лева. Събрани са 921 хиляди лева имуществени данъци повече от предвиденото, над 2 милиона е преизпълнението при налога върху превозните средства, а от патентния данък – половин милион. 123% е изпълнението при данъка за колите.
Сривът на пазара за недвижими имоти доведе обаче до 2,707 млн. лв. по-малко от планирания данък за придобиване на имущество. Стагнацията при покупко-продажбите обяснява и проблемите с офертите за придобиване на общинска собственост.
Това стана причина кметът да заяви днес, че ще спре продажбата на общинско имущество на безценица. Според него загубите от продажбата на имоти под пазарната им стойност, които биха могли да се продадат в бъдеще при по-благоприятни условия, е неоправдана. По закон имаме възможност да намалим цената с 10 %, за да намерим купувачи, но няма смисъл, категоричен беше кметът. По-добрият вариант бил имотите да се предлагат чрез публично-частно партньорство и така да се достигне реалната им стойност.
През 2009-та най-много пари общината е похарчила за образование - 67.5 млн. лева или 31.1%. За “Жилищо строителство и БКС” са отишли 28,6% или 58,2 млн.лв., от които 49 млн. лева за капиталовата програма на общината, 2 128 хил. лв. за осветление, 17.644 млн. лв. за чистота. На трето място е перо “Икономически дейности и услуги”, в което влиза и градският транспорт, породил конфликт между общинска и областна администрации през последните седмици. В отговор на ветото на областния за отпускане на допълнителни 300 000 лева за една от транспортните фирми, кметът отсече: “Да влизам в диалога между Общинския съвет и областния управител за това имало ли е комисии, колко са били или е нямало, не виждам за смислено”.
 Той не пожела да отговаря и на въпроси за бюджета за 2010 година заради "Ожесточените" обсъждания, които вървят по него. "За момента никой не е в състояние да каже как точно ще изглежда бюджетът. На никого не е необходима информация за нещо, което буквално за часове търпи промени”, заяви той.