"24 часа": Царските вили в Боровец опасни

Архив Варна

15-01-2010, 07:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Гибелен за старите вили на курорта Боровец, които носят спомена за царската Чамкория, ще се окаже чл. 195 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).
Голяма част от вилите са запуснати и вече влизат в категорията на самосрутващите се сгради, което ги прави опасни за живота на туристите, съобщи експертът от община Самоков Мариана Китанова за вестник "24 часа".
Член 195 на ЗУТ обаче дава право на общината да ги събори, още повече че собствеността на наследниците на бившите придворни често пъти е неизяснена, а повечето от тях дори не живеят в България.
Наскоро така бе бутната една от вилите, която е на стария път за Костенец, разказа Китанова. Основите на постройката още личат. Процедурата е отнела на общината около 3 г. преписки с наследниците, които трябвало да й възстановят похарчените за събаряне на вилата средства.
Събаряне ще се предприеме дори за тези от вилите, които са описани като паметници на културата, но са изоставени от собствениците си и са се превърнали в опасни сгради.
В този случай обаче бутането отнемало повече време, защото се искало съгласието и на Националния институт за паметниците на културата (НИПК), обясни Китанова.
74 са били реституираните вили в Боровец през 90-те години на миналия век, показа справка в регистрите на общината. 36 от тях са описани от НИПК като паметници на културата. Сред тях са вилата, ползвана през Втората световна война от нацисткия представител у нас Адолф Бекерле, вилата на проф. Иван Буреш, тази на д-р Владимир Марков, която обаче след национализацията е дадена на УБО и в момента е известна като вила АДИС.