8-годишно американче в списъка с терористите

Новините

15-01-2010, 09:19

Снимка:

NEWYORKTIMES

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

8-годишно момче от САЩ е включено в списъка на хора с предполагаеми връзки с терористи и няма право да пътува до и в щатите, съобщава "Ню Йорк Таймс". Младежът се казва Майкъл Хикс, както хиляди други американци. Според близките му той е бойскаут и примерен ученик.


Естествено в случая не става въпрос за дете терорист, а за съвпадение на имената. Това съвпадение обаче засега не позволява на малкия Майки да пътува из родината си със самолет. И това ще остане така, докато властите изяснят кой от близо 2000-те мъже, носещи същото име, е човекът, включен в списъка със забрана за качване в самолети.


След неуспешния опит за атентат на Коледа срещу американски самолет, президентът на САЩ Барак Обама обеща промени в начина на изготвяне на списъка. Според депутата Пасръл реформата е крайно необходима, защото в базата данни и в различните списъци на американските разузнавателни служби фигурират общо 550 000 имена на предполагаеми терористи и подозрителни лица и това всява хаос в цялата система за предотвратяване на терористични атаки.